KARŞI GAZETE | ÖZEL
Ha "Erken seçim" ha "Seçimin yenilenmesi"... Yeni milletvekilleri "yine listede olur muyum?" endişesi yaşıyor...
CHP'de yeniden ön seçim olup- olmayacağı, kontenjan adaylarının akıbeti; AKP'de ise 'üç dönem' yasağının kapsamı en çok merak edilen başlıklar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Davutoğlu'na hükümet kurma görevini verdikten sonra çalışmaların tamamlanması için Anayasa'da tanınan 45 günlük süre 23 Ağustos'ta bitiyor. Yani 15 gün sonra seçime gitme kararı alınabilir. Bu karar ister Erdoğan tarafından 'seçimin yenilenmesi' şeklinde ister Meclis tarafından 'erken seçim' olarak alınsın, milletvekillerinin hiç de tercih etmediği bir karar olacak... Özellikle CHP ve AKP milletvekilleri tedirgin...
Yeni seçilen milletvekillerini, olası bir tekrar seçimde, "yine listede olur muyum?" endişesi sardı... Seçilen bir milletvekilinin 'emekli milletvekili' haklarından yararlanması için 2 yıl görev yapması gerekiyor. Yani ilk kez seçilen vekiller erken seçimde yeniden Meclis'e giremez ise emekli milletvekili maaşı da alamıyor.
CHP'DE YENİDEN ÖN SEÇİM Mİ YAPILACAK?
CHP tüzüğü gereği, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi gerekiyor. Daha yeni bir ön seçimden çıkan ve hem yorulan hem de maddi olarak yıpranan vekiller, tekrar ön seçim istemiyor. Bu durumda CHP'nin tüzük değişikliği yaparak sadece 26. Dönem parlamentosu seçimlerini kapsayacak şekilde, ön seçim şartını kaldırması gerekiyor.
CHP, OLAĞANÜSTÜ KURULTAY YAPABİLİR
CHP'nin olağan kurultayı Aralık sonunda. Eğer erken seçim tarihi Kasım 2015 olursa, CHP'nin tüzük değiştirmek için olağanüstü kurultay toplaması gerekecek. Ancak seçim Mart ayında yapılacak olursa tüzük, zaten Aralık'ta toplanacak olağan kurultayda değiştirilecek.
AKP'DE YİNE "ÜÇ DÖNEM" SIKINTISI VAR
AKP'de ise 'üç dönem yasağı" konuşuluyor. Geçen seçimde üç dönem yasağı nedeniyle listelere giremeyenler "yasak bitti, yeni dönem için aday olabiliriz" diyerek yeniden milletvekili olma çabasında...
7 Haziran seçiminde üçüncü dönem olan vekillerin ise erken seçimde tekrar aday olup olmayacağı belli değil. Sadece birkaç ay vekil olabilen bu isimler, yasak kapsamına girmek istemiyor ve yeniden aday olmayı talep ediyor.
MECLİS'TE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YASA MI ÇIKARILACAK?
Partilerin kurultay toplamadan tüzük değiştirebilmesinin pek kullanılmayan bir yolu ise Meclis'ten yasa çıkarmak. AKP yönetiminin, tüzük değişikliği için delegelerden daha önce onay aldığı ancak CHP için bu yöntemin kullanılabileceği belirtiliyor. Bu durumda parti yönetim organlarına yasa ile tüzük değiştirme yetkisi veriliyor. Böylece ön seçim şartı sadece bu seçim için kurultaysız kaldırılabiliyor.
KONTENJAN ADAYLARI NE OLACAK?
CHP'de bir başka merak konusu kontenjan adayları yani Genel Merkez tarafından listelere konulan adayların durumu... Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrası yaptığı "kontenjan adayları sadece bir kez listeye Genel Merkez tarafından konulacak, tekrar seçilmek isterlerse ön seçime girecekler" açıklamasının erken seçimde uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. Bu açıklamaya ilişkin tüzük değişikliği henüz yapılmadı ancak toplanacak ilk kurultayda (ya Aralık öncesi bir olağanüstü kurultay ya da Aralık ayındaki olağan kurultay) tüzüğe konulması muhtemel maddeler arasında...
CHP lideri erken seçim tartışmaları başlayınca 'Erken bir seçime mevcut listeyle gideriz' demiş olsa da bazı kontenjan adaylarının tekrar listeye konulmayabileceği de kulislerde konuşulanlar arasında.
YA ÖRGÜT YİNE ÖN SEÇİM İSTERSE...
Pek olası görünmemekle birlikte Genel Merkez ve milletvekillerine rağmen, örgütün yeniden ön seçim istemesi de mümkün... Yani yapılacak kurultayda, erken seçime aynı listelerle gitme gerekçesiyle ön seçimi kaldırma talebine, delegeler "hayır" diyebilir.
Fakat mevcut delegelerin yarıya yakın bölümünün milletvekilleri, parti meclisi üyeleri, disiplin kurulu üyelerinden oluştuğu düşünülürse bu durum zayıf bir olasılık olarak görünüyor.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr