KARŞI GAZETE | ÖZEL
"BENİM BİLGİSAYAR VİRÜSÜM İYİ BAŞKASININKİ KÖTÜ!"
Hükümetlere suçla mücadelede kullanabilecekleri casus yazılımlar satan İtalyan Hacking Team Şirketi, Temmuz ayı başında -hacklenmiş- yani siber saldırıya uğramış ve şirkete ait Twitter hesabı, şirketin sunucuları, şifreleri ve 400 GB kadar veri ele geçirilmişti...
İşte böyle öğrendi Türkiye, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de bu şirketle çalıştığını ve casus yazılımlar ile muhalifleri izleyip, dinleyip, fişlediğini...
CASUS ŞİRKETİN, ANTİVİRÜS PROGRAMCILARIYLA İMTİHANI...
Siber saldırıda söz konusu şirketin ( Hacking Team) casus yazılımına ait kaynak kodları, hükümetlere gönderdiği dokümanlar, epostalar, faturalar ve muhasebe kayıtları da bulunuyordu.
Kaynak kodların deşifre edilmesi ise bilgisayar yazılımından anlayan herkesin, kendi 'casus virüsünü' yaratabileceği anlamına geliyordu ki bu da; dünya üzerinde internet kullanan herkesin kişisel bilgilerinin virüsler yoluyla çalınabileceği anlamına geliyordu...
HACKING TEAM'DEN ÇAĞRI: "TÜM DÜNYA İÇİN ÇOK BÜYÜK TEHLİKE!"
İşte o bilgileri kendi çaldığı zaman ya da buna aracılık yaptığı zaman bir endişe duymayan şirket, kodlarının açığa çıkmasının ardından ise o güne dek saklandığı antivirüs şirketlerine acil çağrı yaptı.
9 Temmuz'da yaptığı çağrıda şirket; kaynak kodların internete saçıldığını kabul etti ve bu kaynak kodlar kullanılarak kontrolsüz bir şekilde yazılımın yeni kopyalarının derlenebileceği, bunun da tüm dünya için çok tehlikeli bir durum olduğu uyarısı yaptı.
Ürünü kullanan hükümetlere acil bilgi verilerek yazılımın kullanımdan çıkarılmasının sağlandığı ifade edildi ve o güne kadar saklandıkları anti-virüs programı yazılımcılarına da "casus programımıza karşı, antivirüs programlarını güncelleyin" çağrısında bulunuldu.
EMNİYET'İN 2011`DEN BU YANA KULLANDIĞI PROGRAMIN MARİFETLERİ:
Casus yazılımın adı Remote Control System. (RCS)
• Remote Control System (daVinci ve Galileo olarak da anılıyor) adlı ürün, hükümet kurumlarına gizli izleme hizmeti veren bir sistem.
• Bilgisayar ve mobil cihazları (Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Symbian and Blackberry) uzaktan kontrol etmeyi hedefleyen bir saldırı yazılımı, spyware, virüs, trojan.
• Şifreli bilgi ve trafiği de kırarak okunur ve izlenir hale getiriyor.
• Skype, SMS, telefon görüşmeleri, dosyalar, epostalar, Voip trafiği, hedeflenebiliyor.
• Kamera ve mikrofonu harekete geçirerek görsel ve sesli dinleme / izleme yapabiliyor.
• Hedefin kimlik ve konum bilgisini elde edebiliyor.
EMNİYETİN DE KULLANDIĞI CASUS YAZILIM, NELERİ BAŞARMIŞ!
Hacking Team'in, AKP Hükümeti de dahil Dünya'daki birçok hükümete sattığı casus yazılım bakın nelere neden olmuş!
- 2014 yılında siber hafiyeler; Sudan, Azerbaycan ve Suudi Arabistan dahil 21 ülkede Hacking Team ürünlerinin izini bulmuş.
-2012, 2013 ve 2014 yıllarında RCS’nin Fas’ta muhalif gazetecilere, Birleşik Arap Emirlikleri’nde demokrasi aktivistlerine, ABD ve Avrupa’da gazetecileri hedefleyerek kullanıldığına dair raporlar çıkıyor.
-Araştırmacıların 2104 yılında tespit ettiği 21 ülke şu şekilde:
Azerbaycan, Kolombiya, Mısır, Etiyopya, Macaristan, İtalya, Kazakistan, Kore, Malezya, Meksika, Fas, Nijerya, Umman, Panama, Polonya, Suudi Arabistan, Sudan, Tayland, Türkiye, BAE, Özbekistan.
- Hacking Team sözcüleri bunun üzerine hem kendilerinin hukuki kullanım konusundaki hassasiyetini, hem de müşteri hükümetlere bu konuda verdikleri bilgileri anlatan açıklamalar yapmış.
-Türkiye'de 2011 yılından bu yana söz konusu casus yazılımı kullandığı ortaya çıkan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı siber casusluk faaliyetini, hangi hukuki zemine dayandırdığı, takibe alınan kişiler hakkında mahkeme kararı olup-olmadığı soruları ise hala yanıtsız...
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr