TBMM'de geçen dönem "Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılması" için kurulan komisyonun Mart 2015’te yayımladığı rapordan çarpıcı tespitler... Sorunlar tek tek sıralanmış, çözen yok!
KARŞI GAZETE | ÖZEL
KADINLAR TARLADA DA 'EN MAĞDUR'
Tarlada gündüz erkeklerle aynı işi yapıyorlar eve gelince üzerine yemek, temizlik, çocuk bakımı gibi pek çok işle uğraşıyorlar. Tarlada tecavüze uğruyor, sağlık hizmeti alamadığı için ölü doğum yapıyor, kocasından izin almadan doktora gidemiyor, tarlada kazandığı ücret kendisine değil, kocasına ödeniyor! İşte TBMM raporundan Türkiye'deki mevsimlik tarım işçisi kadınların içler acısı hali...
TARLADAKİ ANNE DE BEBEK DE DAHA ÇOK ÖLÜYOR
Yetersiz hijyen koşulları, genç yaşta evlenme ve beraberinde adölesan (ergen) gebelikler, çok sayıda ve sık aralıklarla gebelik ve doğum, tarım alanlarında sağlık hizmetine erişememe... Diğer sektörlere göre daha çok düşük ve ölü doğum oluyor. Daha çok anne ölüyor.
SİGORTASI, DOĞUM İZNİ, EMZİRME ÖDENEĞİ YOK
Mevsimlik kadın tarım işçileri, genel olarak sigorta, sosyal güvenlik ve özel olarak da analık sigortası hakkından mahrum.
KADINLAR VE ÇOCUKLARDA DEMİR VE B12 EKSİKLİĞİ VAR
Tarımda mevsimlik çalışan kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliği ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık ve diğer beslenme bozuklukları sıklıkla görülüyor.
İSTEMEDİĞİ HALDE EVLENDİRİLİYOR
Genel olarak 24 yaş altı her 6 kadından biri kendisi istemediği halde görücü usulüyle evlendiriliyor, yaş ilerledikçe bu oran artıyor.
GÖÇ YOLUNDA VE TARLADA TECAVÜZE UĞRUYOR
Göç yollarında ve tarlada yaşanılan taciz ve tecavüzler başta olmak üzere kadına yönelik şiddet de mevsimlik kadın tarım işçilerinin yaşadıkları önemli sorunlar arasında.
HER İKİ KADIN İŞÇİDEN BİRİ ŞİDDETE UĞRUYOR
Mevsimlik tarım işçisi iki kadından biri hayatının herhangi bir döneminde fiziksel, duygusal, ekonomik ya da cinsel şiddete uğruyor.
KADINLAR EŞİNDEN İZİN ALMADAN DOKTORA GİDEMİYOR
Mevsimlik tarım işçisi kadınların %55’i eşinden ya da aile büyüklerinden izinsiz sağlık hizmetine başvuramıyor.
KADIN İŞÇİNİN ÜCRETİ 'AİLE REİSİNE' ÖDENİYOR
Kadınların tamamına yakını (%94) ücretin erkeklere ödendiğini bildirmişler.
Mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınların %92,8’i başka hiçbir işte çalışmamış.
TARLADAKİ KADIN DAHA EĞİTİMSİZ
Mevsimlik tarım işçisi 15-49 yaş grubu her 10 kadından 7’si ilkokul birinci kademeyi bitirmemiş. Kadınların yaklaşık yarısı aile büyüklerinin istememesi, her dört kadından biri yoksulluk, her on kadından biri evlerine yakın okul olmaması, diğerleri ise tarım işçiliği nedeniyle okula devam edemediklerini bildirmiş.
YENİ MECLİS NE YAPACAK?
Meclis'in 24. Dönemde kurduğu komisyonun bu tespitlerinin bağlayıcılığı yok... TBMM'de kurulan diğer araştırma komisyonlarınınki gibi... Şimdi bir trafik kazası ile gündeme gelen mevsimlik tarım işçileri, yeni Hükümet'in kurulmasını ve soruna duyarlı siyasilerin rapordaki önerileri raftan indirmesini bekliyor.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr