"Altın Portakal" isimden çıkarıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 29 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında 52'ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin adından "Altın Portakal" tamlaması kaldırıldı.
Antalya'da 1950'li yılların ortalarında, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda düzenlenen konserler ve tiyatrolarla temeli atılan festival, 60'lı yılların başına kadar şenlik havasında devam etti. 

Şenlikler Dr. Avni Tolunay'ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne dönüştü. 

Festivalle birlikte kent için o dönem başlayan amblem arayışında Antalya'nın portakalı, denizi, tarihsel öğeleri Venüs heykeliyle bütünleştirildi ve portakal sadece ödülde kalmadı, film festivaline de adını verdi.

"FESTİVALLER ŞEHİRLERİ İÇİNDİR"

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dünyanın hiçbir yerinde film festivallerinin adının, verdikleri ödülü içermediğini söyledi. 

Film festivallerinin en saygınından en az bilinenine kadar tüm dünyada yapıldığı şehrin adı ile anıldığının altını çizen Türel, "Çünkü festivaller şehirleri içindir, şehri ile bütünleşir ve anılır. Yarışma ve ödüller ise çok saygın olduğu için gücünü, etkinliğini yükseltmek adına sahip olmak için uğraşılması gerekendir" diye konuştu.

Dünyada yaklaşık 450 akredite edilmiş film festivali bulunduğunu ve bunlardan sadece 2'sinin adının, içinde ödülünü de taşıdığını kaydeden Türel, bu 2 festivalin de uluslararası etkinliği bulunmadığını söyledi. 

Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu (FIAPF) tarafından akredite edilen 43 festival arasında ise adında ödülü de olan tek festivalin Antalya olduğunun altını çizen Türel, "Bu durum uluslararası camiada şaşkınlık ve soru işareti yaratıyor, festival ve ödül saygınlığına zarar veriyor, Antalya markasını zayıflatıyor" dedi.

"ANTALYA MARKASI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ"

Başkan Türel, yapılan değişiklikle amaçlarının Uluslararası Antalya Film Festivali'ni tüm dünyada her açıdan saygın hale getirerek Altın Portakal ödülü almanın ulaşılmak istenen, mücadele edilmesi gereken, saygınlığı olan bir hale getirilmesi ve Antalya'nın tüm dünya nezdinde kültürel bir cazibesi olduğunun altının çizilmesi olduğunu kaydetti.

Antalya markasının bu noktada da her şeyden önemli olduğunu belirten Türel, "Altın Portakal da ilelebet Uluslararası Antalya Film Festivali'nin ödülü olarak kalacak. Altın Portakal ödülü verilmeye devam edilecek. Ancak kimse kusura bakmasın Antalya bizim için önce gelir" dedi. 

Türel, festivalin adının Antalya Altın Portakal Film Festivali ve ödülünün Venüs olduğu yönünde eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi:

"Venüs adını ilk defa duyuyorum. Antalya'da film festivalinde 50 yılı aşkın süredir verilen ödülün adı Altın Portakal'dır. Buradan hareketle Altın Portakal'ı yok ettiğimizi söylemek isteyen varsa onlar Venüs'e gidecek. Bu festivalin ortaya çıkışında, ödülün belirlenişinde babam ve arkadaşları vardır."

HEYKELCİĞİN DEĞİŞİM TARİHİ

52'nci yaşında festival adındaki Altın Portakal'ı bırakırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2004- 2009 yılları arasında, ilk başkanlığı döneminde ödül heykelciğinin geleneksel formunda değişikliğe gitmişti. 

2005 yılında gerçekleştirilen 42'nci festivalde altın renginde sol elinde portakal tutan bir kadın biçimindeki geleneksel ödül heykeli tamamen değiştirilmişti. 

Ancak 2009 yılında dönemin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'la ödül heykelciği eski formuna dönerken Türel başkanlığında geçen yıl düzenlenen 51'inci festivalde ödül 1964 yılında gerçekleşen ilk festivalde Halit Refiğ'e verilen "En İyi Yönetmen" ödülünden hareketle ilk haline uygun olarak yeniden yorumlanarak hazırlanmıştı.

Kaynak: Cnntürk

    :

    :

    :

    :

    ""Altın Portakal" isimden çıkarıldı" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete