Suruç katliamının ardından, 12 Ağustos’ta IŞİD’e operasyon yapan Ankara Emniyeti bu tarihten sonra sessizliğe bürünmüş.
2003’teki El Kaide saldırılarından sonra güvenlik birimleri 1800 cihatçıyı yakın takibe almıştı. Bu takibin IŞİD’in Irak ve Suriye’de ortaya çıktığı 2013’ten itibaren bırakıldığı ve Türkiye’deki cihatçıların sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.
Güvenlik birimlerinden edinilen bir bilgi Ankara katliamında istihbarat ve güvenlik zafiyetinin emniyet müdürü ve daire başkanlarının açığa alınmasıyla hesabının verilemeyeceğini gösterdi. Buna göre emniyet güçleri IŞİD’e karşı en son operasyonunu 12 Ağustos tarihinde yaptı. 12 Ağustos’taki operasyonun ardından 10 Ekim’deki katliama kadar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücedele ekipleri, IŞİD’e karşı hiçbir operasyon gerçekleştirmedi. 12 Ağustos’taki son IŞİD operasyonu da sadece Ankara ile sınırlı değildi. Operasyonlar, başkentin yanısıra İstanbul, Hatay ve Kırıkkale’de eşzamanlı olarak düzenlenmiş, 11 kişi gözaltına alınmıştı.
12 Ağustos’taki bu operasyon, polisin Ankara’da IŞİD’e karşı son operasyonu oldu. Üstelik, 23 Temmuz’daki Suruç katliamından sonra İŞİD’in Türkiye’nin her yerinde bir numaralı tehdit haline gelmesine karşın 12 Ağustos sonrası hiçbir operasyon yapılmayışı çok dikkat çekici bulunuyor. Ankara, dış ve iç basınla muhalefetin Ankara kalesindeki ve Sincan’daki örgütlenmesini açıkça ortaya koymasına karşın katliamdan geriye doğru 58 gün boyunca IŞİD operasyonu yapılmamasının çok ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğu belirtiliyor.
POLİS KALMADI
IŞİD’e karşı Türkiye’de güvenlik güçlerinin ciddi bir çalışma yürütmediğine ilişkin önemli bir bilgi daha Ankara’da konuşuluyor. Buna göre HSBC, Neve Şalom Sinagogu ve İngiltere Başkansolosluğu’nun bombalandığı 2003’deki El Kaide saldırısından sonra güvenlik birimleri Türkiye genelinde cihatçı gruplara mensup bin 800 kişiyi yakın takibe aldı. Bu bin 800 kişi IŞİD’in Irak ve Suriye’de ortaya çıktığı 2013 tarihine kadar polisin yakın takibinde oldu. Ancak tam bu tarihlerde güvenlik birimleri bu kişileri izlemeyi bıraktı.
Bin 800 cihatçının yakın takipten kurtulduğu dönem aynı zamanda “Paralel yapı” iddiasıyla Türkiye çapında polislerin açığa alınması, meslekten atılması, tayin ve görev değişikliklerinin yapıldığı zamana denk geliyor. Hükümetin tüm polis teşkilatını neredeyse değiştirmesiyle cihatçıların takibinde sıkıntıya girildiği belirtiliyor. Cihatçılar konusunda uzman polislerin görevden alındığı ya da yerlerinin değiştirildiği böylece cihatçıların sıkı takipten kurtuldukları belirtiliyor.
Kaynak: Erdem Gül / Cumhuriyet Gazete