Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru bugünkü köşesinde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 7 Haziran seçimlerinin ardından tutumunu eleştirdi.
Necati Doğru'nun yazısının ilgili bölümü;
Bahçeli 820 yıl önceki gizli kralcılara benzedi. Bahçeli 820 yıllık gerici yüzünü ortaya koydu. Tarihin çöplüğüne gömüldü. Parlamenter demokrasi 820 yıl önce (1295’te) İngiltere’de başladı.
İlerleyen yıllarda İngiltere sanayide, tarımda, yeni icat ve buluşlarda Avrupa’nın önderi ve örnek alınan ülkesi oldu. 1800’lerde kalkınmanın lider sektörü sayılan kömür üretiminde İngiltere tek başına yılda 30 milyon ton kömür üretiyordu.
En yakın rakibi Fransa’nın üretimi 5 milyon ton kömürde kalıyordu. Yine İngiltere, o yıllarda dünyanın en yeni teknolojik sıçramalı üretimi; pamuğu iplik yapıp dokumaya çevirmede 30 milyon tezgahla önderdi.
Böylece Dünya pamuk üretiminin üçte ikisini elinde tutuyordu. Ekonomik değişim, yeni sınıfları yaratmış “Saray’daki Kralın gücünün parlamentoda kırılması” ihtiyacı ortaya çıkmıştı.
Saray’ında Kral ve zihniyetini frenlemek için İngiltere’de liberal gözüken burjuvazi ile burjuvalaşan aristokrasi, İngiliz Parlamentosu’na ağırlık koydu.
Hürriyet… Eşitlik…
Bireyin özgürlüğü…
Hukukun üstünlüğü…
Milletin hakimiyeti…
Yaşasın Millet…
Yıkılsın Kral…
Diye bağırdılar…
Demokrasi vaat ettiler.
* * *
Kralın yetkilerini daraltıp, onu sarayına kapatacaklarını, hesap soracaklarını anlatıyorlardı fakat sadece büyük toprağı olanlar, yeni dokuma fabrikalarının, maden eritme ocaklarının, buhar gücünü emek gücünün yerine koyan yüksek hacimli üretim araçlarının sahipleri, çiftliklerinde ve sömürge şirketlerinde Afrika’dan silah zoruyla esir alınıp getirilmiş zenci köle çalıştıranlar İngiliz Parlamentosu’nda milletvekili olabiliyordu.
Seçim yılında kendi kendilerini milletvekili adayı gösteriyor, söz gelimi 14 bin nüfuslu beldede sadece 21 kişinin oy atma hakkı olduğu bir seçimle parlamentoya milletvekili oluyorlardı.
21 kişi de zaten çiftliğinde çalıştırdığı kendi adamlarıydı ve “büyük çoğunlukla seçildim” diyorlardı. Parlamentoyu kukla haline getiriyor, böyle bir seçimin adına da “gürültüye sebep olmayan seçim” adını koymuşlardı.
Sözde krala karşıydılar.
Çoğu gizli kralcıydı.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...