Gazeteci Soner Yalçın Odatv Davası'nda 'kumpas' iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında 'müşteki' sıfatıyla ifade verdi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan'a ifade veren Soner Yalçın, "Mağduriyetime sebebiyet veren şüphelilerden şikayetçiyim" dedi. Soner Yalçın, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sabah saatlerinde avukatı Hüseyin Ersöz ile geldi.
"ONLARDAN ŞİKAYETÇİYİM"
Yalçın, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan'a yaklaşık bir saat ifade verdi. Soner Yalçın bir sayfalık ifadesinde savcılığa sunduğu dilekçesini tekrar ettiğini belirterek, "Mağduriyetime sebebiyet veren şüphelilerden şikayetçiyim" dedi.
HSYK'YA GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİ
Yalçın söz konusu dilekçesinin bir örneğinin de Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) gönderilmesini istedi. Soner Yalçın Odatv Davası kapsamında 682 gün Silivri Cezaevi'nde tutuklu kaldıktan sonra 27 Aralık 2012'de tahliye edilmişti.
SAVCILIĞA SUNULAN DİLEKÇE
Dilekçede, Soner Yalçın, hakkında CMK 250. Madde İle Görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve kapatılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kamu davası açılığı anlatıldı.
Dilekçede, "Şikayet edilen Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan, sonrasında ise Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında müvekkil Soner Yalçın teknik araçlarla takip edilmiş, telefonları dinlenmiş, e-mail adresi kontrol altına alınmış, ikametinde arama - el koyma işlemleri gerçekleştirilmiş ve hakkında tutuklama tedbiri uygulanmıştır.
SOMUT BİR DELİL YOK
Müvekkil hakkında uygulanan söz konusu koruma tedbirlerinin tamamı "somut bir delile dayanmaksızın" ve "üretilmiş sahte deliller gerekçe gösterilerek" kolluk ve soruşturma savcıları tarafından talep edilmiş ve şikayet edilen hakimlerce karara bağlanmıştır" denildi.
ÖZEL HAYAT MERCEK ALTINDA
Soner Yalçın'ın telefonları somut hiçbir delil olmaksızın dinlendiği belirtilen dilekçede, "Tanınmış bir gazeteci olan müvekkilin özel hayatı mercek altına alınmak suretiyle aleyhine delil üretilmeye çalışılmıştır. Verilen teknik takip kararları ile gizli izleme gerçekleştirilmiştir.
DELİL TESPİT EDİLEMEMİŞTİR
Söz konusu izleme faaliyetleri kapsamında müvekkil aleyhine bir delil tespit edilememiştir" ifadelerine yer verildi.
Yalçın, soruşturma aşamasında görev alan Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Cihan Kansız ile hakimler Mehmet Karababa, Ömer Diken, Murat Üründü, Mehmet Ekinci ve kolluk kuvvetlerinin de aralarında bulunduğu 22 hakim, savcı ve emniyet personelinden şikayetçi oldu.
11 sayfalık dilekçede 22 şüpheli hakkında soruşturma başlatılmasını, cezalandırılmasını ve iddianame düzenlenmesini talep edildi.