Elektrikte hırsızlığın adı, 'teknik olmayan kayıp' oldu

Elektrikte kayıp-kaçak bedelinin vatandaştan alınmasına yönelik düzenleme Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu'ndan çarşamba günü geçti.
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

DÜNYA'DA YOK TÜRKİYE'DE VAR!

Kaçak elektrik parasını, tüm Türkiye'deki abonelere bölüştüren ve hırsızın yarattığı kaybı dürüst kullanıcıya yükleyen düzenleme Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu'ndan çarşamba günü geçti.

Düzenleme, Genel Kurul'da da bu haliyle yasalaşırsa, mahkeme kararı ile tüketicilerin geri aldığı kayıp- kaçak bedelleri de  tüm faturalara yansıtılıp, dağıtım şirketleri tarafından yeniden toplanacak.

TANIM UYDURDULAR...

Peki Hükümet bu düzenlemeyi nasıl yaptı? 

Karşı Gazete
, elektrik piyasası uzmanları ile görüştü. Yasaya, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan  bir tanım eklendiği ortaya çıktı: 'teknik olmayan kayıp!"

"TEKNİK OLMAYAN KAYIP" DA NE DEMEK?

Teknik olmayan kayıp, ne demek? Karşı Gazete'ye konuşan uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptı:

" 'Teknik Olmayan Kayıp' tanımı; gerçek anlamı dışında kanuna eklenmiştir.

Teknik Kayıp: Elektrik şebekesinde elektrik enerjisinin taşınması ve kullanıcılara dağıtılması esnasında teknik olarak kayıp ortaya çıkar.

Bu kaybın nedenleri kullanılan malzeme direnci, hatların kapasitelerinin çok düşük ve/veya aşırı yüksek olarak kullanılması, şebekenin yer aldığı ortam koşulları olarak özetlenebilir ve her elektrik şebekesi için bir miktar elektrik kaybı olağan karşılanmaktadır.

Teknik Olmayan Kayıp: Hiçbir literatürde bu kavram yer almamaktadır. Bu kavram kaçak hatta bazı kaynaklarda hırsızlık olarak bilinen tanımdır.

Teknik kayıp ile kaçak (hırsızlık) aynı değildir ve hiçbir şekilde bir arada toplanamaz. 

-Teknik Kayıp: tüketilmeyen elektrik

- Kaçak (hırsızlık// teknik olmayan kayıp) : tüketilen ama bedeli ödenmeyen elektriktir. 


ÖZELLEŞTİRME İLE ÇÖZERİZ SANDILAR...

Türkiye’de elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirilirken en önemli tezlerden birisi özelleştirme sonrası kaçak elektrik kullanımının düşürüleceğiydi... 

Bu nedenle de her bir elektrik dağıtım bölgesinin kaçak oranları belirlenip ileriye yönelik hedefler belirlenmişti.

Ne yazık ki bu hedefler zaman zaman elektrik dağıtım şirketlerinin lehine değiştirilmiş ve bu şirketler korunmaya çalışılmıştır.

Elektrik faturalarında önce gizli olarak daha sonra da açık olarak her elektrik dağıtım bölgesinde ortaya çıkan kayıp ve kaçak elektrik miktarına karşılık gelen tutar, faturasını zamanında ve tam olarak ödeyen tüketicilere yüklenmiştir. 

ÖNCE TÜKETİCİYE YÜKLEDİLER, YARGI KARARLARI ÇIKINCA YASA YAPTILAR

Tüketiciler haklarını aramaya başlayıp bu haksız uygulamayı yargı yoluyla durdurmaya başlayınca bu defa kanun içine bu tanım yerleştirilerek dürüst olarak faturasını ödeyen tüketicilerin yargı yoluyla hak aramalarının önü kapatılmak istenmektedir.

KAÇAĞI ÖNLEMEK, ASLINDA DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SORUMLULUĞUNDA...

Oysa kaçağı önlemek, elektrik dağıtım şirketlerinin asli görevidir.

Özelleştirme yolu ile dağıtım bölgeleri devir edilirken kaçak kullanımı önleme yükümlüğünde oldukları için de önleyemedikleri durumda sorumluluk bu şirketlerde olmalı ve önleyemedikleri kaçak elektrik kullanımının karşılığını ödemek durumunda kalmalılar. 

Çok yanlış olarak kullanılan elektrikte  'Teknik-Teknik Olmayan Kayıp' kavramları değiştirilmeli, kayıp miktarı ile kaçak kullanılan miktar birbirinden kesinlikle ayrılmalıdır."

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Elektrikte hırsızlığın adı, 'teknik olmayan kayıp' oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete