close

Erdoğan'a tazminat cezası

Amerikan şirketi Cargill’in İznik Gölü kıyısındaki fabrikasını durduran yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle açılan davada yerel mahkemenin 9 yıldır “direnerek” tazminata mahkum etmediği dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki dosya Yargıtay tarafından bir kez daha geri gönderildi.
Odatv'de yer alan habere göre, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Cargill'in Bursa'daki fabrikasının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin bazı yöneticileri hakkında açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını tekrar bozdu.

Bursa’nın Gemlik ilçesinde tarım arazisi üzerine kurulan Cargill A.Ş.’ye ait nişasta fabrikası hakkındaki yargı kararlarının uygulanmadığını öne süren Bursa Barosu’nun da aralarında bulunduğu 19 kişi ve kuruluş, Recep Tayyip Erdoğan, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Zeki Ergezen, dönemin Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, vefat eden Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Hikmet Şahin ve Gemlik Belediyesi eski Başkanı Mehmet Turgut hakkında tazminat davası açmıştı. Dava dilekçesinde, her davacı için 5 bin 500 TL olmak üzere toplam 99 bin TL’lik manevi tazminat talep edilmişti. Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, ‘davalıların, nişasta fabrikasının kapatılmamasında şahsen sorumlulukları bulunmadığı, bu nedenle tüm davalıların manevi tazminatla sorumlu tutulamayacakları’ gerekçesiyle davayı reddetmişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise, yerel mahkemenin bu kararını bozmuştu. Yaklaşık 9 yıldır süren davada yerel mahkeme Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından da bozma kararı verilmesine rağmen yeniden ret hükmü vermiş, 4. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını tekrar bozma kararı vermişti.

Bursa’daki yerel mahkeme son olarak 6 Mart 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2577 sayılı yasanın 28. maddesinde yapılan değişiklikleri gerekçe göstererek, tazminat taleplerini tekrar reddetti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından verilen son kararda ise “Her davanın, açıldığı tarihteki hukuki duruma göre çözümlenmesi gerekmekte…” denilerek davanın açıldığı tarihteki yasalar üzerinden yargılamanın yapılması esasını hatırlattı. Kararda, “Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenle temyiz eden davacılar yararına ve davalılardan Recep Tayyip Erdoğan ile Zeki Ergezen aleyhine bozulmasına…. oybirliğiyle karar verildi” deniliyor.

Davacı avukatlarından Ali Arabacı süreci Odatv’ye değerlendirdi. Aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Arabacı, 2005’te Cargill’e ait nişasta fabrikası hakkındaki yargı kararlarının uygulanmadığını gerekçesiyle Recep Tayyip Erdoğan ve Zeki Ergezen hakkında tazminat davası açtıklarını söyledi.

“Bu tip davalar 5-6 ay içinde biter ancak bu davada 9 sene geride kaldı” diyen Arabacı, şöyle konuştu: “Özel yasalar çıkarttılar, hukuk hiçe sayıldı, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı ve çok kapsamlı bozma kararına rağmen yerel mahkeme direnmeyi sürdürüyor. Yerel mahkemenin emredici olan karara direnmesi görülmemiş bir durum. Türkiye adına yüz kızartıcı bir durumla karşı karşıyayız. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin kararı açık ve kesindir. Aralarında Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu isimlerin mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle tazminat ödemeleri gerekiyor.”

İşte o karar:



    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'a tazminat cezası" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ