CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, kurultaya ilişkin 9 Kasım Pazartesi günü basın toplantısı yapacak.
İnce’nin basın toplantısıyla kurultayda genel başkanlığa aday olacağını açıklaması bekleniyor.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin de kurultay için harekete geçtiği iddia edildi.
İNCE BASIN TOPLANTISI YAPACAK
ANKA'nın edindiği bilgiye göre İnce, 9 Kasım Pazartesi günü saat 12.00’de TBMM’de bir basın toplantısı yapacak.
Basın toplantısında İnce’nin yanında bazı il başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının da olacağı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre İnce, İstanbul delegeleriyle yaptığı görüşmenin ardından adaylık konusundaki kararını verdi.
CHP olağan kurultayının Ocak ya da Şubat ayında yapılması belirleniyor.
TÜZÜK NE DİYOR
Bu arada parti içinden olağanüstü kurultayın toplanması için sesler yükseliyor.
CHP Tüzüğüne göre Parti Meclisinin kararı ya da kurultay üyelerinin tam sayısının beşte birinin onbeş günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvurular üzerine Kurultay, Genel Başkanca olağanüstü toplantıya çağrılıyor. Genel Başkan da gerekli gördüğünde, Kurultayı olağanüstü toplantıya çağırıyor. Birden fazla çağrının bulunması halinde, Genel Başkan bu çağrıları birleştirebiliyor. Birleştirilerek yapılan olağanüstü kurultay çağrısının gündeminde, her çağrının gündemi ayrı ayrı yer alır ve ayrı ayrı oylanıyor.
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI EN GEÇ KIRK BEŞ GÜN İÇİNDE YAPILIYOR
Olağanüstü toplantının gündemi, isteyenlerce düzenleniyor. Olağanüstü toplantıda yalnız gündemdeki konular görüşülüyor, seçim yapılmıyor. Ancak Genel Başkan gündeme seçim maddesi koyabiliyor. Olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyeleri sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğunu sağlıyorsa gündeme, güven oyu ve seçim maddesi konulabiliyor.
Olağanüstü toplantı da en az on beş (15) gün önce ilgililere duyurulmak koşuluyla en geç kırk beş (45) gün içinde yapılıyor.
KURULTAYA ÇAĞRI VE GÜNDEM
Kurultay iki yılda bir toplanıyor. Bir yıldan fazla ertelenemiyor. Kurultayın toplanacağı yer, gün ve saat ile gündemi Parti Meclisi’nce belirlenir ve en az 30 gün önce Genel Başkanca duyuruluyor. Kurultay gününün duyurulmasından başlayarak 15 gün içinde Genel Başkanlığa ulaşmak koşulu ile Kurultay üyelerinin tam sayısının en az beşte birinin imzasını taşıyan konular da geçici gündeme alınıyor.
KURULTAYDA SEÇİMLER
Kurultayda seçimlere geçilmeden önce adaylar saptanıyor. Aday olmayanlar seçilemiyorlar. Genel Başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekiyor. Başkanlık Divanı öneriyi ve imza sahiplerinin adlarını okuyor, varsa itirazları karara bağlıyor.
Kaynak: ANKA