CHP'li Selina Doğan: "Diaspora kelimesini olumsuz anlamından kurtarmalıyız."
CHP'nin Ermeni asıllı Milletvekili Selina Doğan, diaspora Ermenilerin zorunlu göçten dolayı ülkeyi terk etmek durumda kaldıklarını, yurt dışındaki Ermenilerle vatandaşlık bağlarının yeniden kurulması gerektiğini ifade etti.
Diaspora kelimesinin içerdiği olumsuz anlamı bertaraf etmek için yoğun şekilde çalıştıklarını kaydeden Doğan, "Diaspora denince ne yazık ki düşmanca bir söylem ifade ediyor." dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Hrant Dink'in trajik bir biçimde katledilmesinin iki halk arasında bir köprüye vesile olduğunu ifade etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Genel Merkezi'nde Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen 'Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Programı' kapsamında Türkiye'de bulunan bir grup gazeteci ile görüştü.
CHP'nin Ermeni asıllı milletvekili Selina Doğan toplantının basına açık kısmında, adaylık ve vekil seçilmesinin başta Ermenistan olmak üzere yurtdışında yankı bulduğunu ifade ederek, "Özellikle ülkemizdeki basın özgürlüğünün ağır şekilde ihlal edildiği bir dönemde sizlerle irtibatta olmak bizim için memnuniyet verici. Umuyorum ki benim bu pozisyonum iki ülke arasındaki ön yargıların kırılmasına ve hem sivil toplum örgütleri arasında, hem iki halk arasında hem de siyasiler arasındaki ilişkilerin güçlenerek artmasına vesile olur." dedi.
'DİASPORA DENİNCE NE YAZIK Kİ DÜŞMANCA BİR SÖYLEM İFADE EDİYOR'
Diaspora kelimesinin içerdiği olumsuz anlamı bertaraf etmek için yoğun şekilde çalıştıklarını kaydeden Doğan, "Diaspora denince ne yazık ki düşmanca bir söylem ifade ediyor. Biz bu anlamın olumluya çevrilmesi için, o insanların buradan göçmek zorunda kalan Anadolu vatandaşlarımızın torunları olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Bu anlamda da diasporanın düşmanlaştırılması ile mücadele edeceğimizi ve yurt dışındaki Ermenilerle vatandaşlık bağlarının kurulması için elimizden geleni yapacağımızı ifade ediyoruz." diye konuştu. Doğan, bu hususun seçim bildirgesinde de ifade edildiğini söyledi. Zorunlu göç nedeniyle vatandaşlığını kaybedenlerin vatandaşlıklarını geri alabilmesi gerektiğini, o insanların Türkiye'nin zenginliği olduğunu kaydetti.
'HRANT DİNK'İN KATLEDİLMESİ İKİ HALK ARASINDA KÖPRÜYE VESİLE OLDU'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Hrant Dink'in öldürüldüğü gün İstanbul'da olduğunu, otopsisine katıldığını ve bunun kendisi için büyük bir travma olduğunu kaydetti. Tanrıkulu, "Kendisinin trajik bir biçimde katledilmesinin iki halk arasında bir köprüye vesile olmuş olması da gurur verici bir şey. İki ülke, iki halk arasındaki ön yargıların aşılması, diyalogun geliştirilmesi, iyi bir gelecek konusunda Hrant Dink Vakfı'nın ve kurumlarının yaptığı çalışmayı bu nedenle büyük bir takdirle karşılıyorum." dedi. Ön yargıların aşılması konusunda basının büyük önemi olduğunu ifade eden Tanrıkulu, halklar arasındaki ön yargıların aşılması ve nefret söylemlerinin azalması noktasında çalışmaları olduğunu ifade etti.