Yapılan araştırmalar, Türkiye genelinde en çok Karaorman Frambuaz, Tiramisu ve Hasbahçe pastaların tüketildiğini gösteriyor.
AÇIKTA SATILAN PASTALARA DİKKAT
Tuğba Pastaneleri’nin kurucusu ve 40 yıllık Sivaslı pasta ustası Ali Tercan açıkta satılan gıdalara itibar edilmemesi gerektiğini ve açıkta satılan bu pastaların ve tatlıların temizliği, tazeliği ve kullanılan malzemelerin ne kadar sağlıklı ve hijyenik olduğu konusunda düşünülmesi gerektiğini söyledi. Hayatının 40 yılını bu işe vermiş pasta ustası Ali Tercan tüketicilere şu uyarılarda bulunuyor: “Genelde açık havada bir çok mikrop bulunur ve bunlar toz zerreciklerine yapışarak daha kolay yayılırlar. Özellikle havaların ısınmaya başlaması ile bu durum dahada sakıncalı hale gelmekte, çünkü açıkta satılan besinlerde havanın ısınmaya başlaması ile mikroplar daha fazla yayılacaktır.” Dedi.
PASTANIN TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Tuğba Pastaneleri’nin Yönetici Ortaklarından Mustafa Tercan da, pastanın dış görünüşüne bakarak tazeliğinin nasıl anlaşılacağını şöyle anlatıyor: Taze bir çikolatalı pasta pırıl pırıldır. Sosu yeni dökülmüş gibi parlaktır. 2-3 günlük pastanın ise sosu terlemiştir, solmuştur, rengi mattır. Meyveli pasta beyaz şanti ile sıvanmıştır; ama üstünde meyve vardır. 3 günlük pastanın ise kreması çizgi çizgi çatlamıştır. Rengi de mattır. Taze pastanın meyvesi dalından yeni koparılmış gibidir. 3-4 günlük pastanın meyvelerinin rengi solmuştur yani canlı durmaz, renk atmıştır. Taze pastanın meyvesi jölesi ile canlı durur. Bayat pasta canlılığını yitirir. Poğaça, börek gibi hamur işleri de taze iken parlak ve kabarıktır. Bayatlayınca üstü çöker. Rengini kaybeder.