Nefessiz kalabiliriz

TORAKS Derneği’nin 17. Kongresinde uzmanlar uyardı: Doğayı koruyamazsak artık nefessiz kalan bir toplum ve buna bağlı olarak ciddi ölüm oranları oluşacak.
'SAĞLIKLI BİR NEFES İÇİN'

Türk TORAKS Derneği tarafından düzenlenen 17. kongre, 2-6 Nisan’da Antalya’da gerçekleştiriyor. Düzenlenen toplantıda konuşan Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Altın, KOAH (kronik tıkayıcı akciğer hastalığı), astım hastalığı, tüberküloz (verem) hastalığı, uykuda solunum bozuklukları, göz yaşartıcı gazlar hakkında, sağlık politikalarının hekimlere etkisi, iklim değişikliklerinin sağlık etkileri, yoğun bakım ve son dönem hastalarının sorunları gibi başlıklara değindi. Bu yıl kongrenin teması DOĞAYI KORUMAK. Bilimsel programda ve tüm kongre aktivitelerinde “sağlıklı bir nefes için” korumanın önemi vurgulanıyor.
  
İKLİM VE ÇEVRE DEĞİŞİKLİKLERİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Türk TORAKS Derneği Üyesi ve Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, “Değişen küresel iklim insan sağlığını tehdit ediyor. Tedbir alınmadığı takdirde ilerleyen süreçlerde solunum hastalığına yakalanan kişi sayısında ciddi artışlar görülecek. Bu sadece ülkemizin sorunu değil küresel bir sorundur. En kötü durum ise şu an solunum hastalığı yaşayan hastalar için olacak ne yazık ki bu hastaları kaybetmeye başlayacağız” dedi. Küresel ısınma ve buna bağlı iklim ve çevre değişiklikleri insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle 1960’dan sonra küresel ısınma daha dramatik bir hal alıyor. 
Sıcaklık artışının en önemli göstergeleri; dağların doruklarında ve kutuplarda olan kar ve buz kütlesinin giderek küçülmesi, kuraklık, çölleşme ve orman yangınlarının sıklığındaki artış gibi çevresel etkilerdir" dedi. 

Coşkun "Isı artışının 21. yüzyılın sonunda 2,3–6°C olması bekleniyor.Kuzey yarımküredeki kar örtüsü giderek azalıyor ve deniz seviyeleri küresel ölçekte artıyor. Sera gaz emisyonunda enerji ve taşımacılık sektörleri büyük rol oynuyor" diye konuştu.

SICAKLIĞA BAĞLI ÖLÜMLER ARTIYOR

İklim değişikliği insan sağlığını etkiliyor. Sıcaklık dalgalarına bağlı ölüm oranları artmakta, bu özellikle solunum sistemi, kalp-damar hastalıkları ve beyin hastalıklarına bağlı ölümlerdeki artışta etkili oluyor. 2003 yazında başta Fransa’da sıcaklık artışına bağlı olarak 32 bin fazladan ölüm olduğu ortaya kondu. Bu ölümlerin daha çok sıcak çarpması, ateş ve su kaybından kaynaklandığı, kişide kalp yetmezliği, kronik solunum hastalıklarının da ölümleri artırdığı tespit edildi. Depresyonda da sıcaklığa dayalı artış olmaktadır.

ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN ÖNLEM ALINMALI

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; her yıl dünyada 17.5 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 200 bin insan, kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu oranlarla kalp hastalıkları hala ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, “Kalp ve damar hastalıklarında, doğumsal kalp damar hastalıkları bir tarafa bırakılırsa, korunmanın çocukluk yaşlarından itibaren başlaması gerekmektedir. Kalp damar hastalıklarında değiştirilemeyen faktörler; yaş, cinsiyet ve genetik geçiş olmasına karşın alınabilecek önlemler sayesinde bu faktörlerin etkisi oldukça azaltılabilir” dedi. 

ÖNERİLER

-Eğer sigara içiyorsanız en kısa zamanda bunu terk etmelisiniz.  
- Kin ve nefret duygularından arının.
- Beslenmenize dikkat edin. Akdeniz tipi diyet kalbinizin dostudur. 

    :

    :

    :

    :

    "Nefessiz kalabiliriz" hakkında Tweetler

    DİĞER YAŞAM HABERLERİ