Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan rapora göre, operasyonlarda elde edilen uyuşturucu, imha edilemeden tekrar piyasaya sürülüyormuş.
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanan rapor, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan operasyonlarda elde edilen uyuşturucunun büyük bir bölümünün imha edilemeden tekrar piyasaya sürüldüğünü gözler önüne serdi.
Raporda, personelin imha işlemi sırasında bıkkınlık yaşaması nedeniyle kenevirlerin tam olarak imha edilemediğine dikkat çekildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca, Diyarbakır'da valilik, emniyet, jandarma, sosyal politikalar ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile yapılan mülakatlar sonucunda hazırlanan "Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma ve İnceleme Raporu" dikkat çekici sonuçları gözler önüne serdi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkililerinin verdiği mülakatlarda, Diyarbakır bölgesinde üretilen esrarın tamamının Türkiye geneline yayıldığına dikkat çekildi.
"YÜZDE 10'U KADAR BİLE DEĞİL"
Lice'nin güney bölgesinde operasyonel risk seviyesi en düşük olan birkaç köye girildiğine işaret edilen mülakatlarda, asıl büyük bölgenin "Kuzey Sektörü" denilen alan olduğu ve buranın Bingöl'e kadar uzadığı kaydedildi.
Mülakatlarda, bölgede yakalanan uyuşturucu miktarının yetiştirilen uyuşturucunun yüzde 10'u kadar bile olmadığına da işaret edildi.
"İLÇELERDE SATICILARA BİR ŞEY YAPILMIYOR"
Dış ilçelerle uyuşturucu ile mücadele konusunda sıkıntı yaşandığına da işaret edilen mülakatlarda, "Bu ilçeler KOM ve Narkotik şubelerinin denetimlerinden uzak ve kopuk haldedirler. Buralarda ne satıcılara ne de içicilere bir şey yapılmıyor, yapılamıyor.
Özellikle dış ilçelerde ilçe asayiş birimleri devreye sokulmalı. Buralarda çalışan polisler narkotik alanında eğitim almalı ve denetime sokulup, kendilerine 'Ne yaptın?' diye hesap sorulmalı" denildi.
"YAKALANAN UYUŞTURUCU PİYASAYA SÜRÜLÜYOR"
Mülakatlarda elde edilen diğer bir dikkat çekici sonuç ise yapılan operasyonlarda elde edilen uyuşturucularla ilgili. Konuya ilişkin verilen mülakatta, yakalanan uyuşturucunun yeniden piyasaya sürüldüğüne şu sözlerle dikkat çekiliyor:
"Yakalanan kenevirlerin imhası yakılarak yapılıyor. Kenevir yanması çok zor bir bitki. İmha işlemi uzun sürdüğü için personel bıkkınlık yaşıyor. İmha işlemi düzgün yapılamadığından, yani tam yapılmadığından imha sonrası kalan kenevirler tekrardan alınıp, piyasaya sürülüyor."
Kaynak: İHA