Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, bahar aylarının gelmesiyle çocuklar başta olmak üzere birçok insanı etkisi altına almaya başladı. Baharın bu ilk günlerinde havaya yayılan ağaç polenleri, alerjik rinit şikayetlerini artırıyor...
Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, bahar aylarının gelmesiyle çocuklar başta olmak üzere birçok insanı etkisi altına almaya başladı. Baharın bu ilk günlerinde havaya yayılan ağaç polenleri, alerjik rinit şikayetlerini artırıyor ve hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Hastalığın her 10 gençten birinde görüldüğü ifade ediliyor.
Özellikle ailesinde alerji sorunu olan çocuklarda alerjik rinit görülme oranının yüzde 45’e kadar yükselebildiğine dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, “Şikayetler tamamen ortadan kaldırılamasa da alınacak önlemlerle önemli ölçüde azaltmak mümkün.” diyor.
Dr. Öztürk, toplum arasında bahar nezlesi olarak bilinen hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Burun içi örtüsünün hapşırma ve akıntıyla birlikte şişmesi şeklinde kendini gösteren alerjik rinit, çocuklar başta olmak üzere birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, sulu berrak burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, göz zarı iltihabı, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük, horlama, genizden konuşma, kulakta dolgunluk hissi, koku alamama ve baş ağrısı belirtileri ile kendini gösteren alerjik rinit, sinüs enfeksiyonları, kulakta sıvı birikimi ile ortaya çıkan işitme azalmaları ve urun poliplerine de neden olabiliyor.”
HER 10 GENÇTEN 1’İNDE GÖRÜLÜYOR
Hastalığın mevsimsel ve yıl boyu olarak 2 farklı formda ortaya çıktığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam ediyor: “Mevsimsel olarak, ilkbahar başında ağaç polenlerinin, ilkbahar sonundan yaz başına kadar çayır polenlerinin ve yaz sonundan son bahara kadar ot polenlerinin havaya dağılması nedeniyle oluşuyor. Polenler havadan burun, göz ve boğaza yapışarak birikiyor. Bir bitkiye veya hayvana ait alerjen madde vücuda girerse, bu istilayı önlemek için bağışıklık sistemi bir reaksiyon gösteriyor. Normal şartlar altında yararlı ve doğal bir koruma olan bu reaksiyon bazı kişilerde aşırı boyutlara ulaşıyor. Bu kişiler ‘alerjik’ olarak tanımlanıyor. Şeftali, çilek, çerez, yumurta, çikolata ya da balık gibi besin maddeleri, ev tozu, hayvan tüyleri veya tekstil ya da boya fabrikaları gibi mesleki ortamlarda karşılaşılabilen alerji maddeleri yıl boyunca alerjik rinit görülmesine neden olabiliyor. Özellikle çocuklarda meydana gelen bir hastalık olan alerjik rinit, ailesinde alerji öyküsü bulunan çocuklarda daha sık görülüyor. 1-20 yaş arasındaki gençlerde rinit görülme oranı yüzde 11 civarında. Ailesinin bir üyesinde alerji olanlarda bu oran yüzde 29 olurken, her ikisinde de olması durumunda yüzde 47’ye kadar yükselebiliyor.”
Alerjik rinit, ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişi için son derece rahatsız edici olabildiğini ve astım tehlikesi bulunduğunu ifade eden Öztürk, hastalığın ‘alerjen uyaranlarla temasın kesilmesi, ilaç tedavisi, aşı tedavisi, cerrahi müdahale’ ile tedavi edilebildiğini vurguluyor.
BAHAR NEZLESİ ŞİKAYETLERİNİ AZALTMANIN YOLLARI
Dr. Öztürk, bahar nezlesi şikayetlerini azaltmanın yollarını şöyle sıralıyor: “Çimleri keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takın. Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun. Evde bitki ve hayvan bulundurmayın. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin. Gerekli olduğunda doktor kontrolünde antihistaminik ve dekonjestan kullanın. Yatağınızın baş tarafı yukarı kaldırılmış bir şekilde uyuyun. Genel sağlık kurallarına uyun; rutin egzersiz yapın, sigara kullanmayın, hava kirliliğine neden olan suni maddelerden uzak durun, dengeli ve az karbonhidratlı beslenin, vitamin eksikliğiniz olmadığından emin olun. Havanın kuru olduğu mevsimlerde odayı nemli tutmak için buharlı oda nemlendiricilerinden kullanın ancak nemlendiricide mantar ürememesine dikkat edin. Polenlerden başka bir diğer alerjen de ‘mold’ adı verilen küfler. Toprak ve ev bitkilerinde yaşayan bu küfler etrafa yayılarak alerjilere neden oluyor. Mold’ların üremesine engel olmak için ev bitkilerini mümkün olduğunca az sayıda tutun.”