Şaibeli bir Bakanlar Kurulu kararı ile keyfi biçimde grevleri yasaklanan metal işçileri, grev haklarının iadesi için Danıştay’a yaptıkları başvurunun sonucunu bekliyor.
İşçiler fabrikalarında üretimi yavaşlatarak mücadelelerini sürdürürken, Birleşik Metal-İş de grev yasağına karşı direnişi büyütmeyi planlıyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, mücadelede gelinen aşamayı anlattı.
Danıştay kararı konusunda umutlu olduklarını söyleyen Serdaroğlu, her duruma hazırlıklı olduklarını belirtti. Serdaroğlu, şunları kaydetti:
“Danıştay, başvurumuz ile ilgili hâkimi atadı, dosya şu an inceleniyor. Fabrikalarda da fiili mücadele sürüyor. Üretimler yüzde 10-20’lere kadar düşürüldü. Uluslararası kamuoyu nezdinde de girişimlerde bulunuyoruz.
'MESELE SERTLEŞİR
Hem hukuki hem fiili mücadelemiz sürecek. Patronlar işyerlerinde bizi sıkıntıya sokacak bir girişimde bulunmadı, çünkü meselenin sertleşeceğini biliyorlar.
Bir yandan da MESS dayatıyor, ama işverenler müsaade etmiyor buna. Hiçbir şekilde yasa dışı grev konumuna düşürecek bir durum yaşatmadık arkadaşlarımıza. Üretimi minimum düzeyde sağlamaya devam ediyoruz.
'HER PLANDA KAZANÇLIYIZ'
MESS’ten ayrılmak isteyen işyerleri var hâlâ. Şu an MESS’ten istifa etmiş sekiz işyeri var, üç-dört işyeri daha MESS’ten ayrılmayı planlıyor.
Danıştay grev yasağına itiraz etmezse, biz MESS ile sözleşmeyi hiçbir koşulda imzalamayacağız. Hükümetin atayacağı arabulucuyu da kabul etmeyeceğiz.
Özellikle Danıştay grev yasağını kaldırırsa MESS’ten hızlı istifalar, kopuşlar olacak. Danıştay’dan ‘hayır’ çıkarsa da, biz sonraki süreç için de hazırlıklıyız. Her planda kazançlı çıkacağız.”
ULUSLARARASI DESTEK BÜYÜYOR
İngiltere, İrlanda, ABD ve Kanada’dan üç milyon işçiyi temsil eden Workers Uniting, grevi yasaklanan metal işçilerine dayanışma mesajı gönderdi. Workers Uniting üyeleri, ellerinde solidarity (dayanışma) yazılı kâğıtlarla fotoğraf çektirerek metal işçilerinin yanında olduklarını duyurdu.
Kaynak: Yılmaz Demir / Birgün gazetesi