Bir çok çalışan vatandaş emeklilik hayallerine ne kadar yaklaştığını hesaplamak için olağan çaba sarfeder. Bizde haberimizde bu olaya yabancı olan vatandaşlarımız için hizmet dökümü nasıl alınacağına kaynak olmak istedik.
Çalışan kişilerin sosyal güvencesi için Sosyal Güvenlik Kurum’unda adına açılmış hesaba işvereni tarafından ödeme yapılmaktadır. Bu sayede çalışan kişiler, emekli olmak için gerekli gün sayısını bu şekilde kazanabilmektedir. Bunun yanında kendi işini yapan ve BAĞKUR’a tabi olan kişiler de yine prim ödemelerini kendi sigorta hesaplarını yaparak emeklilik için gerekli gün sayısını toplayabilmektedir.
Kişilerin ne kadar primi olduğunu ve kaç yıldır çalıştığını öğrenmek için SSK hizmet dökümü alması gerekmektedir. SSK hizmet dökümü sayesinde kişinin sigortası ile ilgili detaylara ulaşmak mümkündür.
HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?
SSK hizmet dökümü, kişinin sigorta başlangıç tarihinden, sorgulama yapılan ana kadar olan süre boyunca tüm sigorta hareketlerini gösteren belgedir. Ay ve yıla göre sınıflandırılan bu dökümde, kişinin ay ve yıl içerisinde kaç gün çalıştığı, ne kadar kazanç sağladığı ve toplam gün bilgilerine erişmek mümkündür. Özellikle emeklilik hesaplamalarında ve devletin Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sunduğu hizmetlerden yararlanmak için bu bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle sigorta sahiplerinin ihtiyaç halinde hizmet dökümünü alması gerekmektedir. Hizmet dökümü internet üzerinden alınabilmektedir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılan E-SGK hizmetinden yararlanabilirsiniz.
HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online portalından hizmet dökümü almak için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş ekranında, T.C. kimlik numaranızı, kimlikte yazan il ve cilt numarası bilginizi, doğum tarihinizi ve sistem güvenlik kodunu girmeniz gerekir. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz olarak girdiğiniz takdirde sisteme erişiminiz sağlanacaktır. Bunun ardından hizmet dökümünüzü almak için açılan menüden hizmete tıklamanız gerekir. Bu hizmet menüsünde 4A ve 4B olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Burada sigorta türünüze göre seçim yapmanız gerekmektedir. BAĞKUR kaydı olan kişiler 4B’yi, normal çalışan kişiler ise 4A’yı seçmelidir. Bu seçiminizin ardından ilk günden itibaren tüm sigorta bilginiz sayfa sayfa dökülecektir. Sayfalar arasında geçiş yaparak sigortanız ile ilgili tüm bilgileri görebilir ve bilgi alabilirsiniz. Özellikle son ay içerisinde sigortanızın yatırılıp yatırılmadığını, sigortanızın düzenli ödenip ödenmediğinizi hizmet dökümünüz üzerinden görebilirsiniz. Dilerseniz PDF formatında SSK hizmet dökümünüzü indirebilir ve yazıcınızdan da çıkartabilirsiniz.
Sigorta hesabınız ile ilgili hizmet dökümü almak için hazırladığımız resimli SSK hizmet dökümü alma rehberinden yararlanabilirsiniz.
Sigortanızın ilk gününden itibaren ne kadar prim ödendiğini, kaç gün sigortalı olarak gösterildiğini öğrenmek için SSK hizmet dökümü alabilirsiniz. SSK hizmet dökümü, E-SGK portalı üzerinden ücretsiz bir şekilde alınabilmektedir.