Manisa’nın Turgutlu ilçesinde kurulacak nikel madeni için 2 milyon ağaç kesilecek.
Oda Tv'den Yusuf Yavuz'un haberine göre Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Çaldağı’nda kurulmak istenen nikel madeniyle ilgili ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü nikel madeniyle ilgili ÇED Olumlu kararına karşı meslek odaları ve çevre örgütleri dava açtı. Davacı meslek odalarından biri olan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör,
“maden nedeniyle zarar görecek olan Turgutlu’nun on beş yıllık tarım üretimi kazancı 5 milyar doların üzerindedir. Birkaç patron ve onların işbirlikçilerinin kârları için milyonlarca ağacın kesilmesi, tarımsal üretimin durması ve halk sağlığının bozulacak olması asla kabul edilemez” dedi.
15 YILDA MADEN 163 MİLYON, TARIM 5 MİLYAR DOLAR KAZANDIRIYOR’
Özden Güngör, yaptığı basın açıklamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘olumlu’ kararı verdiği tartışmalı ÇED raporunda, madenin 15 yılda 163 milyon dolar katma değer üreteceğinin ileri sürüldüğünü anımsatarak, “Oysa maden nedeniyle zarar görecek olan Turgutlu’nun on beş yıllık tarım üretimi kazancı 5 milyar doların üzerindedir. Birkaç patron ve onların işbirlikçilerinin kârları için milyonlarca ağacın kesilmesi, tarımsal üretimin durması ve halk sağlığının bozulacak olması asla kabul edilemez” dedi.
Özden Güngör, Sardes Nikel’in Çal Dağı tesislerini 40 milyon dolara VTG Madencilik adlı bir Türk şirketine sattığını belirterek şunları ifade etti;
ŞİRKET BÖLGEYİ TERK ETTİĞİNDE GERİDE ASİT KALACAK
“Projenin yaşama geçirilmesi halinde ülkemizin en bereketli ovalarından biri olan Gediz Ovası’nın ortasında bulunan ağaçlarla kaplı Çal Dağı yok edilecektir. Bölge tamamen ağaçlardan temizlenecek, alınan topraklar yığın liçi (geçirimsiz bir tabaka üzerine yığılmış olan malzemeye çözücü kimyasalların verilmesiyle, kıymetli metallerin ayrıştırılması işlemi) haline getirilecek. 150 m uzunluğunda, 20 m genişliğinde 15 m yüksekliğindeki toprak yığınlarının içinden, 18 ay boyunca sülfürik asit geçirilerek, nikel madeni çökertilecektir. 15 yıl sonra şirket bölgeyi terk ettiğinde, geride sülfürik asit ve ağır metallerle kirlenmiş yeraltı suları ve topraklar kalacaktır.”