Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Uluslararası Günü vesilesiyle ; "Son on yılda Dünya genelinde 700’den fazla gazeteci görevi başındayken öldürüldü"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Uluslararası Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, “gerçeği anlatmak için” görev başındayken öldürülen gazeteciler ve medya çalışanlarını saygı ile andıklarını söyledi ve medya çalışanlarının haklarının korunmasının ve özgürce haber yapabilmelerinin önemine vurgu yaptı.
"KORKUSUZCA, HABER AMAÇLI"
Ban, “Son on yılda 700’den fazla gazeteci, bir diğer deyişle her beş günde bir gazeteci sadece toplumu haberdar ettikleri ve bilgilendirdikleri için öldürüldü. Bir çoğu korkusuzca haber amaçlı izledikleri çatışmalarda hayatını kaybetti. Ancak, oldukça önemli bir miktarda basın mensubu gerçeği yayınlamak istedikleri için bilinçli bir şekilde susturuldu” dedi.
Dünya genelinde basın mensuplarına karşı işlenen suçların yüzde 7’den az bir bölümünün sonuca bağlandığını ve gazetecilere karşı işlenen her 10 suçtan birinin bile zar zor soruşturmaya tabi tutulduğunu belirten Ban, suçların cezasız kalmasının basın mensupları arasında korkuyu derinleştirdiğini ve sansür olasılığını artırdığını söyledi.
Ban, “Bu durum ile daha fazla mücadele etmemiz ve basın mensuplarının özgürce haber yapmalarını sağlamamız şart. Gazeteciler öldürülmekten korkup otosansür yoluna gitmek zorunda kalmamalıdır” dedi.
Genel Sekreter basın mensuplarının doğruları yazmak için yaptıkları çalışmaların kollektif bir şekilde desteklenmesi çağrısında da bulundu.
IRİNA BOKOVA: ÇOK FAZLA KEZ KINADIM
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Başkanı Irina Bokova da yaptığı açıklamada basın mensuplarının cinayete kurban gitmesini her vesileyle kınadığını ve tüm olayların detaylı bir şekilde soruştulması çağrısında bulunduğunu belirtti.
Bokova, “Geçtiğimiz altı yıl içinde, önemli miktarda haber üreten basın mensuplarının, medya çalışanlarının, sosyal medya için içerik üretenlerin öldürülmesini 540’dan fazla kez açık bir şekilde kınadım” dedi.
UNESCO Başkanı “Basın mensuplarına karşı işlenen suçların cezasız kalması savunduğumuz tüm ortak değerlere ve ortak hedeflere ters düşüyor” dedi.
"KAÇMAYA HER İZİN VERİLİŞ BAŞKA SUÇLARA CESARET VERİR"
Bokova bir suçlunun kaçmasına her izin verilişin başka suçlulara cesaret verdiğini, bunun da bir şiddet döngüsünü beraberinde getirdiğini söyledi ve basın mensuplarına yönelik saldırılarda artış olduğunu, bu bağlamda UNESCO’nun BM Gazetecilerin Güvenliği Eylem Planına ve Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi konusuna öncülük ettiğini belirtti.
Bokova, “Çalışmalarımız meyve veriyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi ile bölgesel seviyede Avrupa Konseyi söz konusu sorunlara yönelik tarihi kararlar aldılar” dedi.
BM Genel Kurulu, basın mensuplarının korunması gerektiğine vurgu yapmak amacıyla Bali’de iki Fransız gazetecinin suikaste kurban gittiği 2 Kasım 2013 tarihini her yıl anılmak üzere Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Uluslararası Günü ilan etti.
Kaynak: aljazeera.com.tr