Çipras için kader oylaması

Yunanistan'ın alacaklılarıyla anlaşma sonrasında bugün parlamentoda yapılacak ikinci oylama, hükümetin dayanıklılığı açısından "test" niteliğinde olacak.
Parlamentoda bugün yapılacak oylama, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, "Euro bölgesinde kalmak için imzalamak zorundaydık" diye nitelendirdiği ve "ağır koşullar" içeren kredi paketinin uygulanması için önemli adımlardan birini oluşturuyor. Bugün oylanacak yasa tasarısında, Yunanistan kamuoyunda büyük tepki çeken erken emeklilik ve çiftçilerin vergilendirilmesi konuları ise yer almıyor.

Paketteki koşulların uygulanmasını öngören ikinci yasa tasarısı için yapılacak oylama Yunanistan hükümetinin geleceği için "son derece önemli" olarak nitelendiriliyor.

Oylamada, hükümet çoğunluğunun 120 oyun altına düşmesinin, son günlerde iktidar partisi Siriza içinde ve sokaklarda yaşanan gerginliği daha da artırması, bunun da erken seçim senaryolarının yeniden gündeme getirilmesine neden olacağı belirtiliyor.

"İMZAMIN TEMİN ETTİĞİ GÜVENCENİN ARKASINDA SAKLANMASINLAR"

Oylamada kendisini desteklemeye yanaşmayan Syriza milletvekillerinin tutumuna sert tepki gösteren Çipras, “Şimdiye kadar kahramanlık içeren güzel sözler dinledim, ama uygulanan baskılara bir çözüm önerisi duymadım.

Eğer birileri alternatif Sol projenin Soible Projesiyle aynı olduğuna, Darphaneden para stoklarının gasp edilmesine ya da emeklilere maaş yerine iou (borç sertifikası) verilmesi gerektiğine inanıyorlarsa, çıkıp Yunan halkına bunları anlatsınlar. Benim imzamın temin ettiği güvencenin arkasında saklanmasınlar”
dedi.

Başbakan Çipras'ın çevresi “hayır” oyu kullanacak olan hükümet milletvekillerinin, 15 Temmuz'da yapılan oylamadaki 32 oydan daha az olacağını düşünüyor. Yeni Demokrasi, POTAMİ ve PASOK gibi muhalefet partilerinin ise çekimser yaklaşımlarına karşın “evet” oyu kullanacaklarına inanılıyor.

Yunanistan Parlamentosu, 86 milyar euro krediyi içeren paketi karşılığında taahhüt edilen kemer sıkma önlemlerine ilişkin ilk yasayı, 64 "hayır" ve 6 "çekimser" oya karşılık, 229 "evet" ile onaylamıştı.

Geçen oylamaya hükümet kanadından 6 çekimserin yanında bir milletvekili de katılmamıştı. Oylamada "hayır" oyu kullananların arasında, Euro Bölgesi ile görüşmelerin tıkanması sonucu istifa etmeye zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de bulunuyordu.

Sol Platform’un tarafında olan Iskra Grubu da, hükümetin kemer sıkma önlemleri için Parlamento'da bir oylama daha yapılmasına ilişkin kararını “seçim öncesi kurnazlık” olarak nitelendirdi. Sol Platform’u oluşturan milletvekilleri de kesinlikle “hayır” oyu kullanacaklarını söylediler.

Eski Enerji Bakanı ve Sol Platform’un önde geleni Panayiotis Lafazanis de “Bu anlaşmaya karşıyım ve durumu değiştirmek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim. Syriza’nın birliğini tamamen destekliyorum, ama bu değişik açılara saygı göstermekle güçlenmelidir” dedi.

Aynı şekilde eski Sosyal Sigortalar Bakanı Dimitris Stratulis de hükümeti desteklediğini, ancak yasa tasarısında önerilenlere karşı geldiğini vurguladı.

YUNANİSTAN GELEN İLK DİLİM KREDİ İLE BORÇ ÖDEDİ

Yunanistan, imzalanan köprü anlaşma sonucunda aldığı ilk dilim krediyle Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcunu hafta başında ödedi. Avrupa Mali İstikrar Mekanizması (EFSM) tarafından Yunanistan Merkez Bankası'na yatırılan 7.16 milyar euronun 6.25 milyar euroluk bölümünü borç ödemede kullanıldı.

Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis işlemlerin tamamlandığını, borcun maksimum üç aylık süresi olduğunu ve iki taksitte ödeneceğini belirtti.

Yunanistan, Pazartesi günü IMF’ye 30 Haziranda ödemediği 2.05 milyar euroyu, Avrupa Merkez Bankası'na, tahvil ve faizleri için 4.2 milyar euro ve aynı zamanda da Yunanistan Bankası'na olan 500 milyon euroluk borcunu ödedi.

Kaynak: Io Chokona | DHA

    :

    :

    :

    :

    "Çipras için kader oylaması" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete