ABD Başkanı Barack Obama, İran'la nükleer anlaşmaya karşıtlığın ağır bastığı kongrede destek arayışında.
Obama yönetimi, 5+1 ülkeleri ile İran arasında İran'ın nükleer programı üzerine Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen hafta imzalanan anlaşmanın ardından Kongre üyelerindeki kuşkuları gidermeye çalışıyor. Bu kapsamda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, geçen hafta Kongre'ye giderek
Temsilciler Meclisi ve Senato'da geniş çaplı kulis yapmış, Kongre üyelerini bilgilendirmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın brifinginde, yönetimin Kongre'de nükleer anlaşmaya destek kazanmaya ilişkin çabalarını gelecek günlerde sürdüreceği bilgisini verdi.
SORULARI YANITLAYACAK
Earnest, bu doğrultuda Dışişleri Bakanı Kerry, Enerji Bakanı Moniz ve Hazine Bakanı Lew'nun yanı sıra üst düzey istihbarat yetkililerinin yarın Kongre'nin her iki kanadında da kapalı oturumda üyeleri bilgilendireceğini kaydetti. Aynı bakanların perşembe günü de Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde senatörlerin nükleer anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtlayacağını belirtti.
Kongre üyelerini anlaşmaya dönük bilgilendirme çalışmalarının gelecek hafta da devam edeceğini ifade eden Earnest, 28 Temmuz'da da Kerry, Moniz ve Lew'nun bu kez Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oturuma katılacağını söyledi.
Earnest, "Bu adımlar yönetimin, nükleer anlaşmayı 60 gün içinde gözden geçirecek olan Kongre üyelerinin gerekli bilgiye sahip olmaları konusunda ciddi çabalarını gösteriyor" diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulanmasını önleyecek Kongre'den çıkacak her türlü tasarıyı veto edeceğini açıkça ifade etmişti. Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin çoğunluğu nükleer anlaşmaya şüpheli yaklaşıyor.
Kongre'nin anlaşmayı gözden geçirmek için 2 aylık süresi var. ABD Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmayı dün Kongre'ye sunduklarını duyurmuştu.
Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama, bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.
Kongre'de nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.
Kaynak: CnnTürk