Gökçeada’da iki yıl önce açılmasına izin verilen Rum ilkokulunun ardından Rum ortaokulu için de gerekli izin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan önceki gün çıktı.
Rum ortaokulu eylül ayında eğitim vermek için hazır. Adadaki Rum toplumu şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Rum lisesi için vereceği izni bekliyor. Bu iznin de okullar açılmadan çıkması bekleniyor. Okullara kayıt için Yunanistan’dan çocuklu dört aile adaya taşındı. Taraf’a konuşan Gökçeada Rum ortaokulu Müdürü Makis Kamburopulos ailelerin adaya taşınma kararında Yunanistan’daki ekonomik krizin de etkisinin olduğunu söyledi.
ŞİMDİLİK 4 ÖĞRENCİ VAR
Kamburopulos’un verdiği bilgiye göre adadaki ortaokulda şimdilik 1, lisede ise 3 öğrenci var. Kamburopulos, bu sayının okullar açılmadan önce artmasını beklediklerini söyledi. Gökçeada Rum ortaokulu Müdürü okulun açılmasından dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek şöyle konuştu “ Adada Rumca eğitim yasaklandığı için ben 8 yaşımda adadan İstanbul’a gitmek zorunda kaldım. İstanbul’da dört yıl başka bir ailenin yanında yaşamak zorunda kaldım.
Küçük bir çocuk olarak ailemden ayrı olmak çok zordu. Ortaokulda istanbul’a annem geldi küçük bir ev tutup öyle yaşamaya çalıştık. Şimdi adada ortaokul ve lise olması bu açıdan çok sevindirici. Burada genç çiftler var ve bunlar çocukları okul çağına gelince adadan gitmek zorunda kalıyorlardı. Onları adada tutmak istiyoruz. Adada yaşamak isteyen çocuklu aileler de eğitim sorunu yüzünden buraya yerleşemiyorlardı.
Şimdi bu sorun çözülmüş oldu.” Yunanistan’dan adaya büyük bir göç dalgası beklemediklerini anlatan Kamburopulos “ Bazı Türkler sanki adaya gelip burayı işgal edeceğiz sanıyor. Böyle bir şey yok biz sadece Yunanistan’dan birkaç aile daha gelsin ve Rum toplumu adadan yok olmasın istiyoruz. Okul için de arkamızda zengin, büyük lobiler yok. Kendimiz borçla ve bağışlarla yaptırdık” diye konuştu.
5 YILDIR UĞRAŞIYORUZ
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas ise okul için 5 yıldır uğraştıklarını belirterek “Adada Rumca eğitimin yasaklandığı 50 sene aradan sonra İmrozluların burada yaşayabilmesi için eğitim ihtiyacı vardı. Şimdi onu gideriyoruz. Adada hep emekli statüsünde insanlar kalmıştı şimdi üretken bir toplum haline gelmemiz gerekiyor” dedi.
Adadaki, Rum okulları Kıbrıs olaylarının yaşandığı 1964 yılında kapatılmış, adada Rumca eğitim yasaklanmıştı. Ortaokul ve lisenin geçen yıl açılması bekleniyordu ama Bakanlık son anda izni vermeyerek okulları açmadı. Olay geçen sene adadaki Rum toplumunda büyük şaşkınlığa ve üzüntüye neden olurken, adaya yerleşmek için gelen rum aileler de mağdur oldu. Devletin son anda verdiği bu karar zaten açılacak okulların 1915 olaylarının yıldönümü olan 2015’e denk getirilerek Türkiye’nin azınlık vatandaşlarına hoşgörü konusunda dünya kamuoyuna mesaj verme isteği olarak yorumlanmıştı.
Kaynak: Taraf / Sümeyra Tansel