Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Basın ve Yayından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gezici: "Milli Eğitim Bakanı sorumlu davranarak, müsteşarı ile birlikte bir özürle istifa etmelidir."
Anayasa Mahkemesi, Mart 2014’te yasalaşan, dershanelerin kapanması olarak bilinen yasayı oy çokluğu ile iptal etti. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra ve hangi maddelerin iptal edildiğini gördükten sonra durum daha fazla netlik kazanacak.
Anadolu Eğitim Sendikası Basın ve Yayından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Gezici, AYM’nin dershanelerle ilgili kararını Sözcü Eğitim’e değerlendirdi.
AYM’nin iptal kararıyla bir yanlıştan dönüldüğünü fakat olanın yine öğrencilere, velilere, dershanecilik işini yapanlara olduğuna dikkat çeken Gezici, şunları söyledi:
“TEOG’DA TERCİH İPTALİ HAKKI TANINMALI”
“Mevcut eğitim sistemi içinde, okulların bilgi ve bu bilgiyi kullanma yönündeki sınav açığını kapatmaya yönelik oluşmuş dershane sistemi, yıllardır ülkenin bir gerçeği olarak karşımızda durmaktaydı. Dershaneler okulda öğrenilebilecek derslerin yerini almışsa ve sınav kazandırmada bir can simidi olarak görülmüşse, bunda en büyük suç eğitim sistemimiz üzerine yeterince düzenlemeler yapmayan hükümetlerindir. Çarpık eğitim sisteminin düzeltilmeden, iyileştirilmeden, siyasi bir bakış açısı ile dershaneleri kapatıyorum düşüncesi kabul edilebilecek bir düşünce değildi.
Neyse ki bu yanlıştan dönüldü. Ancak, olan yine öğrencilere, velilere, dershanecilik işini yapanlara oldu. Bilindiği gibi dershaneler, dershanecilik işini yapamayınca, özel okul gibi çalışma sistemi içine girmeye başladılar. Okulların fiziki yapısı pek düşünülmeden, öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif olarak kendini gerçekleştirmesi düşünülmeden, şehrin caddeleri üzerinde, dar binalar içinde oluşmuş dershane-okul karışımı sistemden de umuyoruz ki dönülmüş olacak.
Siyasi gerekçelerle çıkarılan yasanın iptalinin siyasi sonuçları da olur. Burada Milli Eğitim Bakanı sorumlu davranarak, müsteşarı ile birlikte bir özürle istifa etmelidir.
Siyasi, ideolojik, tek taraflı düşünceler bir kenara bırakılarak, en başta öğrenciler ve çocukları için en büyük kaygıyı taşıyan veliler düşünülerek, sistem üzerinde bir düzenlemeye gidilmelidir. Çünkü bu dershane-okul karışımı için kredi çeken, borçlanan veliler olmuştur. En büyük zararı onlar ve kafası karışan öğrenciler görmüştür.
Kapanan, dönüşen dershanelerin uğradığı zarar, uğrayacağı zarar da tazmin edilmeli, kolej tercihi yapan TEOG öğrencileri için tercih iptali hakkı tanınmalıdır.
Bu hasar kısa dönemde kalkmaz, kriz yönetecek bir ekibin başında öğretmenler olmalı."
Kaynak: sozcu.com.tr