close

Öğrencilere bayraklı fişleme

Milli Eğitim Şûrası’nda güvenlik gerekçesiyle öğrencileri fişlemenin önü açılıyor.
Milli Eğitim Şurası’nda “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” derslerinin kaldırılarak, konuların “sosyal bilgiler dersi” içine aktarılması reddedilirken, isminin “Devrim Tarihi ve Atatürkçülük” olması önerisinin ise “Devrim yıkıcılık demek, o nedenle devrim demek Atatürk’e haksızlık olur” gerekçesiyle kabul görmemesi dikkat çekti. Şurada, Okul Güvenliği Komisyonu’nda yetkisiz bir şekilde yurttaşlara orantısız güç uyguladığı gerekçesiyle eleştirilen özel güvenlik görevlilerinin tüm okullarda bulunması, okullara X-Ray cihazı, kamera ve duman sensör kurulmasına ilişkin öneriler de benimsendi.

"GÜVENLİ OKUL BAYRAĞI"

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, Okullarda belirli kriterlere göre "güvenlik ölçümleri" yapılacak, koşulları sağlayanlara "güvenli okul bayrağı" verilecek. Bakanlık öğrenci bilgilerine Emniyet'ten ulaşabilecek. Eğitim Sen, "Bayrak uygulaması öğrencilerin fişlenmesidir" tepkisini gösterdi.

Milli Eğitim Şurası Okul Güvenliği komisyonu “Öğrencilerin huzuru ve güvenliği” adı altında çok tartışılacak önerilere onay veriyor. Yetkisi olmadığı halde yurttaşlara sert bir şekilde müdahale ettiği için eleştirilen özel güvenlik görevlilerinin okullara girmesinin yolu açıldı. Komisyon, özel güvenlik şirketlerinden hizmet alımı yapılması, özel güvenlik görevlilerinin okul personeli içine dahil edilmesi önerisine onay verdi.

Okul Güvenliği komisyonu ayrıca, tüm okulların kapısına X-Ray cihazı konulması önerisini de kabul etti. Ayrıca kabul edilen önerilere göre, yine “güvenlik” gerekçesi ile tüm okullara duman sensörü ve kamera kurulabilecek. MEB ile Emniyet’in okul güvenliği için işbirliği yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda risk grubundaki öğrencilerin bilgilerinin sağlık ve emniyet kuruluşlarından talep edilmesi önerisi kabul edildi. Yani MEB Emniyet’ten öğrencilerle ilgili anlık istihbarat alacak. Öğrencilerin Genel Bilgi Taraması (GBT) bilgileri MEB ile paylaşılacak.

KARMA EĞİTİM TARTIŞMASI GÜNDEM DIŞI

Karma eğitim mecburiyetine son verilmesi önerisinin gündeme alınması “Okul Güvenliği” komisyonunda “gündem dışı” olduğu gerekçesiyle reddedildi. Ancak MEB bürokratları ile öneri sahibi Eğitim Bir Sen arasında karma eğitim polemiği yaşandı. TTK Başkanı Emin Karip karma eğitim tartışmaları ile ilgili “Şura programında olmayan hiçbir şey genel kurul oylamasına kesinlikle sunulmayacak” derken öneriyi gündeme taşıyan Eğitim Bir-Sen, karma eğitimin kaldırılması ısrarını sürdüreceğini belirtti.

ATATÜRKÇÜLÜK DERSİNİN KALDIRILMASINA RET

Öte yandan müfredat komisyonunda da yine tartışmalı ele alındı. 8. sınıfta okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin adının Sosyal Bilgiler olarak değiştirilmesi dersin haftalık ders çizelgesinden çıkarılması da önerildi. Tartışmaların ardından öneri reddedildi. Ancak, dersin müfredatının “gözden geçirilerek objektif ve gerçekçi” bir anlayış ile yeniden yazılması önerisi ise oy çokluğu ile kabul edildi. Ancak objektifliğin ölçütü tartışması yaşandı.

'DEVRİM, ATATÜRK'E HAKSIZLIKTIR'

Şuraya Eğitim İş Sendikası adına katılan Genel Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz ise dersin adının “T.C. Devrim Tarihi ve Atatürkçülük” olarak değiştirilmesi önerisi komisyonda tartışma yarattı, bir komisyon üyesinin öneriye, “Devrim yıkmak demektir. Atatürk yıkıcı değil kurucudur. Devrim demek Atatürk’e haksızlık olur” sözleri ile karşı çıkmasının ardından yapılan oylamada öneri reddedildi. Felsefe grubu derslerinin ortaokul müfredatına eklenmesi önerisi de reddedildi.

HERKES HAFIZLIĞA

4+4+4 sistemi ile Hafız olmak isteyen ortaokul öğrencilerine tanınan 1 yıl okuldan muafiyet hakkı iki yıla çıkarıldı. Böylece 4. Sınıfı bitiren bir öğrenci isterse 2 yıl okula gitmeden Kuran kurslarında verilen hafızlık eğitimin aldıktan sonra 7. Sınıftan okullarına devam edebilecek.

ALEVİLİK SEÇMELİ DERS OLABİLİR

Milli Eğitim Şûrası’nda 1982 Anayasası nedeniyle zorunlu olarak öğrencilere okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ilişkin çeşitli öneriler üzerinde sert tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, İslamın yanı sıra, seçmeli Musevilik, Hıristiyanlık ve Alevi yurttaşlar için de seçmeli Alevilik dersinin müfredata konulması önerisi getirdi. Tekin’in önerisine göre zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi de genel bilgilerin ve ahlaki değerlerin aktarıldığı bir ders haline dönüştürülecek. Tekin önerisinin yaşama geçirilmesi durumunda “zorunlu din dersi” tartışmasının çözümü için anayasa değiştirmeye gerek kalmayacağını söyledi. İsteyen velinin ya da öğrencinin dinine göre din dersini seçeceğini dile getiren Yusuf Tekin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içeriği için de “Genel bilgilerin verildiği, ahlaki değerlerin öğretildiği bir ders haline dönüştürülebilir” değerlendirmesini yaptı.

Öğrencilerin kendi dinine göre ders seçiminin, “öğrencinin veya velinin, dini tercihini açıklamaya, dini kimliğini ortaya koymaya zorlanması riski”ne ilişkin soruya ise Tekin, “Bunu tolere etmenin yolu da, herhangi bir din dersini seçmeyen kişinin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile yetinecek olmasıdır” yanıtını verdi.

KÜRT MASALLARI MÜFRADATA GİRİYOR...

Milli Eğitim Şûrası müfredat alt komisyonunda farklı öneriler de gündeme getirildi. Almanya’da yaşayan yazar Yücel Feyzioğlu, “Kürt ve Süryani masallarının da aralarında olduğu Mezopotamya masallarının anaokulu ve ilkokul çocuklarına Türkçe olarak öğretilmesi, okutulması” önerisini gündeme getirdi. Feyzioğlu’nun önerisi alt komisyonda kabul edildi.


    :

    :

    :

    :

    "Öğrencilere bayraklı fişleme" hakkında Tweetler

    DİĞER EĞİTİM HABERLERİ