Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın fiyatı marketlerde zirve yaptı. İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde ortalama 100 gram ağırlığındaki 4 baş sarımsaktan oluşan demet 5-6 liradan satılıyor.
Geçen sene patateste yaşanılan rekor seviyedeki fiyat artışı bu yıl sarımsakta yaşanıyor. Sadece 4 baş sarımsaktan oluşan 100 gramlık demet marketlerde 5-6 liradan satılıyor.
Üreticinin tarladan kilosunu 5 liradan satabildiği sarımsağın piyasada 60 lirayı bulması sektör temsilcilerinin de tepkisini çekiyor.
ÇİN MALI SARIMSAK TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI DİYE SATILIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015’te sarımsak üretimi 120 bin tona ulaştı. Yaklaşık 25 bin ton sarımsak taze olarak piyasaya sürülürken, 95 bin ton ürün ise kuru olarak satılıyor. Kastamonu, 24 bin ton üretimle ilk sırada yer aldı. Kahramanmaraş ve Gaziantep de önemli üretim üsleri arasındaki yerini korudu. Türkiye’de üretilen kaliteli sarımsaklar aracılar vasıtasıyla ihraç edilirken, Çin’den ithal edilen sarımsakları da bazı işletmeci ve pazarcılar, Taşköprü sarımsağı olarak piyasaya sunuyor.
100 GRAMI 6 LİRA
Halk arasında ‘doğal antibiyotik’ olarak bilinen sarımsak, adeta her derde deva olarak mutfaklardaki vazgeçilmezliğini koruyor. Bağışıklığı artırma, iltihap sökücü, saç üretimini hızlandırmak ve mantar tedavisi için kullanılan sarımsağın yanına bu sene adeta yaklaşılmıyor. Türkiye’nin sarımsak üretim merkezi Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde hasat henüz başlamadı. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta başlayan hasatla birlikte taze sarımsak market ve pazar tezgâhlarındaki yerini aldı. İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde ortalama 100 gram ağırlığındaki 4 baş sarımsaktan oluşan demet, marketlerde 5-6 liradan satılıyor. İstanbul Başakşehir’de ikamet eden İsmail Erseven, “100 gramlık sarımsağın fiyatını 5 lira 75 kuruş olduğunu görünce şok yaşadım. Marketten bir kilo taze sarımsak almak isteyen vatandaş yaklaşık 60 lira ödemek zorunda kalıyor.” dedi.
İLLERE GÖRE HALLERDE SARIMSAK FİYATI DEĞİŞİYOR
Bursa Sebze ve Meyve Hali’nde kuru sarımsağın kilosu ise 5-10 liradan, taze sarımsağın demeti 1,5-2 liradan satılıyor. İstanbul Bayrampaşa Hali’nde kuru sarımsağın kilosu 10-17, Kocaeli Hali’nde 10, Sakarya Hali’nde taze sarımsağın kilosu 10 liradan satışta. Kuru sarımsağın kilosu Konya Hali’nde ise 18 lirayı buldu. Ankara Hali’nde taze sarımsağın kilosunun 4 lira olduğunu belirten Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkanı Yüksel Tavşan, “Son 20 seneye bakıldığında büyüyen sektör; organize mağazacılık, marketçilik zincirleri. Kira ve enerji giderleri gibi maliyetleri var; ancak marketler genellikle bazı ürünlerin fiyatını düşürürken özellikle yeşillik dediğimiz kıvırcık, maydanoz ve sarımsak gibi ürünlerin fiyatını artırıyor. Bazı ürünler katalizör olarak kullanılıyor.” ifadesini kullandı.
'MARKETLER SARIMSAĞI VATANDAŞA YEDİRMİYOR'
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Kurucu Başkanı Mehmet Çakman ise marketlerdeki fahiş fiyat artışına tepki gösterdi. Cebinde nakit parası olmayan vatandaşın pazar yerine kredi kartının kullanıldığı marketleri tercih ettiğini belirten Çakman, şunları söyledi: “Pazarda demetini 2 liraya sattığımız sarımsağın fiyatını markette 6 lira olarak görünce şok yaşadım. 100 gramlık sarımsağın kilosu 60 lirayı buluyor. Pazarda en kaliteli sarımsak 15-20 lira arasında. Ambalaj küçüldükçe fiyatlar artıyor; ancak marketler sarımsağı vatandaşa yedirmemekte kararlı sanki.”
'PARAYI ARACI GÖTÜRÜYOR'
Marketlerdeki sarımsak fiyatlarının anormal olduğunu ifade eden Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, “3 bin sarımsak üreticisinin olduğu Taşköprü’de hasat temmuz sonuna doğru başlıyor. Sarımsak tarlada 5-6 lira seviyesinden alıcı bulmasını bekliyoruz. İşçilik maliyetleri üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Günlük yevmiye bedeli 80 lira. Tarladan 5 liraya satılan sarımsak, markette nasıl 50-60 liradan satılıyor anlayamıyoruz. Parayı üretici değil, aracılar kazanıyor. Bir diğer sıkıntı da Çin’den ithal edilen kalitesiz sarımsaklar ‘Taşköprü sarımsağı’ diye satılıyor. Bizim sarımsağımız 1 sene dayanırken Çin’den gelen 2-3 ayda çürüyor.” diye konuştu.
Kaynak: yarinabakis.com - FATİH KARAKILIÇ