Merkez Bankası, kart faizinde hesaplama yöntemini değiştirdi. Yapılan düzenlemeyle kredi kartı faizi, ihtiyaç kredisi faizine göre hesaplanıyor.
Kredi kartı faizlerinde yeni bir dönem başladı. Merkez Bankası, faiz oranları düşük olduğu dönemlerde kredi kartı yerine tüketici kredisini teşvik etmek için kredi kartı faizlerinde yöntem değiştirdi.
Yapılan düzenleme kartı faizleri hesaplanırken, Merkez Bankası'nın bildirdiği ihtiyaç kredilerine uygulanan diğer maliyetler dahil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faiz oranları esas alınacak.
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bankacılık uzmanları, yeni faiz hesabıyla kredi kartından özellikle taksitli nakit kullanımını sınırlamak için tüketici kredilerini teşvik etmenin amaçladığını dile getiriyor.
Üç haftalık faize bakacak
Hazırlanan tebliğe göre, Merkez Bankası'na tüketici kredisi için belirlediği ortalama yıllık faiz oranları esas alınacak. Bu oranın son on üç haftalık basit aritmetik ortalaması ise "ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı" olarak kabul edilecek.
Kredi kartı faizi belirlenirken, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı yüzde 1.15 ve yüzde 1.59 aralığında ise, yüzde 2.02, yüzde 1.59'dan büyük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran ve yüzde 1.15'ten küçük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek.
Gecikme faizi 50 puan
Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı ise TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranının yüzde 80'i olarak belirlenecek.
Merkez Bankası'nın hazırladığı tebliğe göre gecikme faizi aylık azami faiz oranına 50 baz puan eklenerek belirlenecek.
Katılım bankalarınca uygulanacak aylık kâr payı oranları da aynı yöntemle hesaplanacak.