Fındık hasadında sona yaklaşıldı. Üreticiler, geçen yıl 22 liraya kadar yükselen fındığı bu yıl tüccara 11 liradan satıyor.
Hem üretici hem de ihracatçı fındık fiyatının düşüklüğünden şikayetçi. Tarlada 11 liradan satılan fındık ise raflarda kavrulmuş haliyle kilosu 90 liraya kadar çıkıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Fındık İhracatçıları Birliği’nin Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde açtığı ihracat sezonunda en çok konuşulan konu yine fiyat ve tekelleşme oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, fındık sektörünün hedefe ulaşabilmesi için bu alanda araştırmanın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesini çok önemli bulduklarını söyledi.
GÖZLER BORSADA
Büyükekşi, Giresun’da açılması planlanan fındık borsasının da sektöre faydası olacağına inandığını kaydetti. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de fındık üreticisi olduğunu belirterek, “Ürünü size emanet ediyoruz. Sizden sevindirici haber bekliyoruz. Fiyatın 20 lira olduğu duymak istiyoruz” dedi.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş (ortada) fındığın Düzce için büyük önem arz ettiğini söyledi.
FASULYENİN FİYATI ARTIYOR
Taze fasulye ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Burdur’da, yağış nedeniyle verim yarı yarıya düştü. Hasadın başladığı temmuz ayında 70- 80 kuruşa satılan fasulyenin kilosu 2.5- 3 liraya yükselince üretici sevindi. Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, “Bölgede geçen yıl 400-500 ton fasulye üretilirken, bu yıl 150 tona düştü. Ancak fiyattan memnunuz” dedi.
GEÇEN AY EN ÇOK OTEL KONAKLAMA ÜCRETİ ARTTI
İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre, 2015 Ağustos itibarıyla yükselen döviz kuru nedeniyle otel konaklama ücreti en fazla artan ürün oldu. İTO’ya göre fiyatı en çok artan ikinci ürün yüzde 12.73 ile sabit telefon ücreti olurken, onu yüzde 12.35 ile zeytinyağı ve yüzde 8.75 ile salatalık izledi.
Gıda maddeleri grubunda yer alan erik yüzde 27.81 gerilemeyle fiyatı en fazla azalan ürün oldu. Eriği yüzde 16.23 düşüşle bamya, yüzde 15.89 azalışla karpuz ve yüzde 13.96 düşüşle armut takip etti.
Kaynak: Bora Edin/Sözcü