Meclisten geçen İç Güvenlik Paketi'ne göre gözaltı süresi polisin inisiyatifine göre 48 saat olabilecek.
Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında polisler 3 Nisan’da yürürlüğe giren yeni güvenlik yasasını uygulayacak.
Yeni yasayla geniş yetkilerle donatılan polisler havai fişek, Molotof veya sapan kullandıkları iddia edilen kişilere karşı silah kullanabilecek.
1 Mayıs gösterilerinde ‘yasadışı’ sayılan örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret, üniforma takip giyenler ve afiş, pankart, döviz, resim, levha taşıyarak slogan atanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Polisler, ‘yasadışı’ ilan edilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında ise boyalı su kullanılabilecek.
GÖZALTINDAKİLER YAKINLARINA BİLE HABER VEREMİYOR
İç Güvenlik Yasasına göre polisler şüpheli gördükleri kişileri savcı izni olmaksızın 48 saat boyunca gözaltında tutabiliyor ve gözaltındakiler yakınlarına dahi haber veremiyor.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 1 Mayıs gösterilerine katıldığı için gözaltına alınacak kişilerin, 48 boyunca yakınları veya avukatlarına haber verememe gibi bir durumlarının olamayacağını belirterek şunları söyledi:
“Böyle bir durum Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun (CMK) diğer hükümlerine aykırı. Bu nedenle 1 Mayıs gösterilerine katılıp gözaltına alınan bir kişi yakını veya avukatına haber verme hakkına sahiptir.
Bu hakkın engellenmesi suçtur. Yeni güvenlik yasası bir hukuk devletinde olamayacak, Anayasa’ya aykırı maddeler içeriyor. Hiçbir hukuk devletinde emniyet güçlerine, içini istedikleri gibi dolduracakları açık bir mevzuat bırakılmaz.
Anayasal hakkını kullanan insanlara karşı, bu hakkın kısıtlanması hukuka aykırıdır. Yeni tasarı çıkartılmadan önce de molotof patlayıcı sayılıyordu. Yeni Güvenlik Yasası yeni bir şey getirmiyor. Yeni bir şey getiriyormuş gibi görünüp, farklı uygulamaların yolunu açıyor. Maalesef demokratik hakkını kullanmak isteyenlere karşı yargı kararları olmadan, doğrudan güvenlik güçlerine gözaltı yetkisi veren bir taslak”
Kaynak: soL