Aile Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; 2015’te çocuk gelinlere ait resmi evlenme sayısı 31 bin 337.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun bir soru önergesine verdiği yanıt, çocuk gelinlere ait resmi evlenme sayısını ortaya koydu. Buna göre 2015’te çocuk gelinlere ait resmi evlenme sayısı 31 bin 337 oldu.
TÜRKİYE’NİN ÇOCUK GELİN TABLOSU
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Aile Bakanı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan evlenme istatistiklerinin resmi evlenmeleri içerdiğini belirterek, 2010-2015 yıllarına ilişkin çocuk gelinlere ait resmi evlenme sayısı hakkında bilgi verdi.
Buna göre çocuk gelin sayısı (16-17 yaş) 2010’da 45 bin 738, 2011’de 42 bin 700, 2012’de 40 bin 428, 2013’te 37 bin 481, 2014’te 34 bin 629, 2015’te 31 bin 337.
İMAM NİKAHI YANITI
“İmam nikâhı yapmak için önce resmi nikâh kıyma şartının kaldırılması çocuk gelin sayısını ne kadar artıracaktır?” sorusuna da Aile Bakanı Ramazanoğlu şu yanıtı verdi:
“Anayasa Mahkemesi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 230. maddesinin 5. ve 6.fıkralarını iptal etmiş olması bu konuda bir içtihat değişikliğine gittiğini göstermekte olup söz konusu kararın açıklamasında ‘kişilerin herhangi bir dini tören veya nikâh olmaksızın fiilen birlikte yaşamaları ve çocuk sahibi olmaları, özel hayata saygı gösterilmesi bağlamında hukuk düzenince suç olarak nitelendirilip cezalandırılmazken, kişilerin özel hayatlarına ilişkin tercihleri ve dini inançları gereği evlenmelerinin dinsel törenini yapmalarının suç olarak düzenlenmesi ölçüsüzlük’ olarak nitelenmektedir. Bu çerçevede, 27 Mayıs 2015 tarihli ve 2015/51 sayılı iptal kararı resmi nikahın gerekliliğini ortadan kaldırmamaktadır.”
EYLEM PLANI
Türkiye'de erken yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik idari tedbirlerin de alındığını belirten Aile Bakanı Ramazanoğlu, bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2013-2017 yıllarını kapsayan "Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nda erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik hedef ve stratejilere yer verildiğine dikkat çekti.
Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Erken yaşta evliliklerin önlenmesine ilişkin etkin yasal ve idari tedbirler alınacaktır" hedefi altında yer alan stratejilere değinerek şöyle dedi:
“Erken yaşta ve zorla evliliklerin nedenleri ve etkilerine ilişkin bilimsel araştırmalar yapılacaktır.
Nüfusa kayıt edilmemiş çocukların sisteme alınması için gereken tedbirler alınacaktır.
Özellikle kız çocuklarının eğitim sistemi içinde kalması ve eğitim sistemi dışında kalan kız çocuklarının tespiti, takibi ve eğitime devamını sağlamak için gerekli tedbirler alınacaktır.
ERKEN YAŞTA EVLENEREK DOĞUM YAPAN KIZ ÇOCUKLARI
Erken yaşta evlenerek doğum yapan kız çocuklarının tespiti, bildirimi ve bu konudaki yargılamaların öncelikli ve hızlı olmaları konusunda gerekli tedbirler alınacaktır.
“BİLGİLENDİRME VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILACAK”
Toplumun tüm kesimlerine ulaşılması amacıyla muhtarlara, din görevlilerine, kanaat önderlerine, mülki amirlere ve yerel yönetimlere, erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.
“ EĞİTİM PROGRAMLARI YAPILANDIRILIRKEN ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE ÖZENDİRİCİ UNSURLARIN YER ALMAMASINA DİKKAT EDİLECEK”
Müfredata ilişkin eğitim programları yapılandırılırken erken yaşta evliliğe özendirici unsurların yer almamasına dikkat edilecektir.
-“MEDYADA, ERKEN YAŞTA VE ZORLA EVLİLİĞE ÖZENDİREN PROGRAM VE YAYINLARIN TESPİTİ YAPILACAK”-
Görsel ve yazılı medyada, erken yaşta ve zorla evliliğe özendiren program ve yayınların tespiti yapılarak gerekli tedbirler alınacaktır.
Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim sistemine dâhil edilmesi için lokal tedbirlerden ziyade sistematik tedbirler alınacaktır.
Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ‘Şartlı Nakit Transferi’ uygulaması da kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesine yönelik pozitif ayrımcılık unsurları içermektedir.”
Kaynak: ANKA