close

"Askeri Yargı da iktidarın eline geçecek"

Seçime sayılı günler kala Hükümet, ardı ardına yeni düzenlemeleri Meclis'e gönderiyor... Alt Komisyon görüşmeleri biten Askeri Hakimler Kanunu'na yönelik ciddi endişeler var.
KARŞI GAZETE | ANKARA

Meclis Adalet Alt Komisyonu'nun CHP’li üyeleri Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı na muhalefet şerhi koydu.

Şerhte, "Bu düzenlemeler ile askeri yargının tümüyle siyasi iradenin kontrolüne geçmesi istenmiştir” değerlendirmesini yapıldı. 

Meclis Adalet Alt Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün imzası ile hazırlanan karşı oy yazısında şu değerlendirmeler yer alıyor:

 “ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDER"

"Tasarı ile askeri mahkemelerin yapısı, askeri hakimler ile ilgili olarak mesleğe kabul etme, atama, nakletme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını silme, görevden uzaklaştırma işlemlerinin Milli Savunma Bakanının Başkanlığında ve bakanın seçeceği dört birinci sınıf askeri hakimden oluşacak HSYK benzeri bir Askeri Hakimler Kurulunca yapılması öngörülmektedir.

“HÜKÜMET, ASKERİ YARGIYI KONTROL EDER"

47 maddeden oluşan bu tasarının ana unsuru Askeri Hakimler Kuruludur (ASHK). Bu düzenlemeler ile askeri yargının tümüyle siyasi iradenin kontrolüne geçmesi istenmiştir. Öyle bir yapı düşünülmüştür ki, 5 kişiden oluşacak bu kurulun başkanı Milli Savunma Bakanı olacaktır. 

GERİYE GİDİŞ SÖZ KONUSU

Kurulun diğer dört üyesini ise Başbakan; Milli Savunma Bakanının önereceği birinci sınıf hakimler arasından seçecektir. Bu kurulun gündemini Bakan tek başına belirleyecektir. Kurulun diğer üyelerinin gündemi belirlemede ve kurulu toplantıya çağırmada hiçbir yetkileri yoktur. Tasarı ile oluşturulmak istenen bu kurul üstleneceği görevler itibariyle askeri yargıyı istediği gibi kontrol edebilecek ve istediği gibi de düzenleyebilecektir.

Tasarıda öngörülen bu Kurul oluşumu itibariyle, 2010 anayasa değişiklikleri öncesindeki HSYK'dan dahi geriye gidiş niteliğindedir.
 
“ASKERİ DİSİPLİN BOZULUR" 

Bu haliyle ASHK’nın kuruluşunun Anayasanın başlangıç kısmında yer alan ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan kuvvetler ayrılığı prensibi ile Anayasanın 9, 138, 139, 140 ve 145′inci maddelerine ve yargı bağımsızlığı ilkesine aykırılık teşkil edecektir.

Bu kurula Bakanın önereceği alt rütbeli askeri hakimlerin seçilmesi halinde, bu üyeler kendilerinden kıdemli askeri hakimlerin tayin, ceza ve terfi gibi işlemlerinde söz sahibi olacaktır. Bu durum, askeri düzeni/hiyerarşiyi olumsuz etkileyecektir.

“BAKANIN  MÜDAHALESİNE AÇILIYOR"

Kurul üyelerinin dört yıllık görev sürelerinin sonunda yeniden seçilmeleri tasarıda hüküm altına alınmıştır. Bu da dört askeri hakim üyenin yeniden seçilmek için kararları alırken bakanın sözünden dışarı çıkmamalarına neden olacaktır.

Bakan yürümekte olan bir dosyanın savcısı veya hakimini belirtilen bu kadrolara atamak suretiyle dosyaya müdahale yetkisi elde etmiş olacaktır.

ASHK'nın bu yapısının; mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkelerine aykırılığı göz önüne alındığında, Kurul tarafından yapılan atamalar da bu ilkelere uygun olmayacaktır."
 

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM









    :

    :

    :

    :

    ""Askeri Yargı da iktidarın eline geçecek"" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ