Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu şiir nedeniyle Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin vereceklerini söyledi.
Soruşturma açılmasına olanak verilen yasa maddesinin de değiştirileceğini açıkladı. Açıklama, Erdoğan’ın açtığı dava başlamadan düştü yorumlarına neden oldu.
Merkel, daha önce yaptığı açıklamada “Türkiye’nin sözlü notasını dikkatli bir şekilde inceliyoruz. Ancak Almanya'da ifade ve sanat özgürlüğü olduğunu da vurgulamak isterim” demişti.
MERKEL’DEN SÜPRİZ BASIN TOPLANTISI
Almanya’da mizahçı Jan Böhmermann’ın okuduğu şiirde kendisine, Türk milletine ve Türkiye devletine hakaret edildiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manz Savcılığı’nda açtığı dava konusunda Alman Hükümeti kararını açıkladı. Konuyla ilgili olarak bugün saat 13.00’te sürpriz şekilde bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Angela Merkel, Erdoğan’ın suç duyurusuna dayanak olarak gösterdiği Ceza Yasasının 103. Maddesinin kaldırılacağını açıkladı. Jan Böhmermann hakkında davanın açılabilmesi için Federal Hükümetin onay vermesi gerekiyordu.
O YASA KALDIRILACAK
Konuyu değerlendirmek için Başbakan Merkel’in başkanlığında Dışişleri, Adalet ve Maliye Bakanlarının katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda, “yabancı devlet adamlarına hakaret”i cezalandırmayı öngören ceza yasanının kaldırılması sonucu çıktı. Yeşiller Partisi, yasanın kaldırılması için bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Değişikliğin yapılması için en kısa zamanda adım atılması bekleniyor.
Dava konusu şiirin okunduğu ZDF Tv kanalının bulunduğu Mainz kentinin başsavcılığı, Erdoğan’ın avukatları aracılığıyla, şiiri yayınlayan Jan Böhmermann hakkında kişisel suç duyurusunda da bulunduğunu açıklamıştı.
Erdoğan’ın, Alman Ceza Yasası’nın 103’ncü maddesine, yani ‘yabancı bir devlet başkanına hakaret kapsamında soruşturma’ başlatılması için Berlin’e sözlü nota verdiği ve Alman hükümetinin de bunu incelediği açıklanmıştı. Yabancı bir devlet başkanına hakaret maddesine dayanarak soruşturma başlatılabilmesi için Alman hükümetinin de savcıya yetki vermesi gerekiyor. Kişisel hakareti kapsayan 185’nci madde için ise Alman hükümetinin savcıya yetki vermesi şartı gerekmiyor.
MERKEL 23 NİSAN’TA KİLİS’E GİDECEK
Öte yandan basın toplantısı öncesinde bir açıklama yapan Federal Hükümet Sözcüsü, Merkel’in 23 Nisan’da Ankara ve Kilis’e ziyaretler düzenleyeceğini ve sığınmacılar için yapılan yerleri yerinde göreceğini söyledi. Merkel’in 17 Nisan’da Kilis’e gitmesi planlanıyordu. Ancak son hiciv krizi nedeniyle gezi ertelenmişti.
Kaynak: evrensel.net