“Hayalci Davutoğlu hayallerine devam ediyor!”

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, "Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı", muhalefeti tatmin etmedi. Davutoğlu'nu eleştiren CHP'li Müslim Sarı, dış politikadaki 'hayalciliğin', ekonomiye de yansıdığını öne sürdü.
KARŞI | ÖZEL RÖPORTAJ 

SARI: "İMKANSIZ VE TUTARSIZ HEDEFLER AÇIKLANDI"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı yeni ekonomi eylem planı, muhalefette inandırıcı bulunmadı. Karşı Gazete'ye konuşan CHP'li Müslim Sarı, alınması planlanan önlemleri 'doğru ancak geç kalmış' olarak değerlendirdiklerini söyledi. Koyulan hedeflerde ise çelişkiler olduğunun altını çizen Sarı "bir ay önce açıklanan Orta Vadeli Program'daki rakamlar neden değişti?" diye sordu. 

İşte Müslim Sarı'nın Karşı Gazete'ye yaptığı değerlendirme: 

”Türkiye ekonomisinin dışa olan bağımlığını azaltmak, küresel ölçekte mal ve hizmet üretecek bir ekonomi kurgulamak, dünya ile entegre bir Türkiye hedefi, bunlar olması gereken hedefler. Ama geç kalındı. On iki yıldır süren istikrarlı Hükümet, Türkiye'nin bu temel yapısal sorunlarını ele alabilirdi ama hep öteledi...

"EKONOMİ TIKANDI, HÜKÜMET MECBUR KALDI"

Şimdi geldiğimiz noktada bunları görüyor olması sevindirici. Şimdi görüyor; çünkü ekonomi tıkandı, Türkiye büyüyemiyor, işsizlik, enflasyon çift haneli rakamlara dayandı. Cari işlemler açığı da yeterince hızlı düşürülemedi. Artık bir yol ayrımına geldik. Hükümet çok geç kalmış da olsa artık bu işin böyle yürütülemeyeceğini gördü. Bu sevindirici ama programda tutarsızlıklar var. 

"HÜKÜMET, KENDİ ORTA VADELİ PROGRAMI İLE ÇELİŞTİ"

8 Ekim'de Orta Vadeli Program açıklandı. Açıklanalı daha bir ay bile olmadı... Şu anda görüşmelerine başlanan Bütçe'yi ve önümüzdeki üç yılı, bu programa göre kurguladık. Bütün piyasa ajanları bu hedeflere bakıyor. 

MİLLİ GELİR HEDEFİ NİYE DEĞİŞTİ?

Orada  denmiş ki '2017’de milli gelir 971 milyar dolar olacak' ama şimdi Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planında , sadece bir ay sonra, diyorlar ki '2018 sonunda milli gelir 1.3 trilyon dolar olacak...' Bu rakam, bu yıl milli gelirin  800 milyar dolar olacağını düşünürsek; 4 yılda 500 milyar dolarlık bir milli gelir artışı anlamına gelir!

EKONOMİ 4 YILDA %60 BÜYÜYECEK Mİ?

Yani dört yılda ekonominin yüzde 60 civarı büyümesi lazım kaba bir hesapla ki bu; kendi içinde tutarsız ve imkansız bir hedef! 

"İŞSİZLİK HEDEFİ TAMAMEN UYDURMA!"

İkincisi, yine 8 Ekim'de açıklanan Orta Vadeli Programda; işsizlik 2017’de, 9.1 olacak denmişti. Şimdi Davutoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre 2018’de 7 olacakmış.  Bu iki rakam arasındaki farkın, hiçbir mantıklı açıklaması ve kurgusu yok. Tamamen uydurulmuş bir rakam! 

"DAVUTOĞLU HAYALLERİNE DEVAM EDİYOR"

Hayalci Davutoğlu, hayallerine devam ediyor. Dış politikada nasıl hayaller kuruyorsa, ekonomide de hayaller kurmaya başladı... Bir ay önce, Orta Vadeli Program  açıklandığında   bu Hükümetin başı sen değil miydin? Bu hedefleri koyan sen değil miydin? Son bir ayda ne değişti, bilmek istiyoruz...

"BABACAN'I YADIRGADIM!"

Ayrıca, Ali Babacan'ın da bu hayalin bir parçası olmasını yadırgadığımı ve kendisine yakıştırmadığımı belirtmek isterim. Geçmişte yarattığı 'piyasalara güven veren Ekonomi Bakanı' algısını da ciddi şekilde yıprattığını düşünüyorum".  

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM







    :

    :

    :

    :

    "“Hayalci Davutoğlu hayallerine devam ediyor!”" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete