Kuduz risk bölgesi ilan edilen İskenderun'da sahipsiz hayvanlar toplanıyor.
Hatay'ın 'Kuduz risk bölgesi' ilan edilen İskenderun İlçesi'nde sahipsiz tüm hayvanlar toplanmaya başladı. İskenderun Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekimi Fevzi Özkan, şu ana kadar 123 köpek ile 15 kedi topladıklarını belirtirken; kuduz şüphesiyle sevk edildiği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitiren 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök, Hassa İlçesi'nde toprağa verildi.
24 Mayıs'ta İskenderun'daki özel bir hastanenin bahçesindeki bir köpeğin saldırgan davranışlar gösterdiği ihbarı üzerine ekiplerin hayvanı yakalayarak Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ne getirildiğini belirten Fevzi Özkan, "Sonrasında hayvan barınağında ölen köpeğin başı kesilerek Adana Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Gelen sonuçta hayvanın kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine İskenderun Kaymakamlığı başkanlığında Hayvan Zabıtası Komisyonu kuruldu. İskenderun'da 6 aylık kuduzla mücadele başlamış oldu" diye konuştu.
KUDUZU AŞISI YAPTIRSINLAR
Gerek İskenderun Belediyesi, gerekse diğer kurumların kuduzla mücadeleyi başarıyla sürdürdüğünü belirten Özkan, bu kapsamda belediye olarak tüm sahipsiz hayvanları toplamaya başladıklarını söyledi. Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ni hayvan toplama merkezi olarak kullanmaya başladıklarını ifade eden Özkan, şunları söyledi:
"Komisyonun oluşmasıyla birlikte bugüne kadar 123 köpek, 15 kedi barınağa getirilmiş durumda. Bunun 53 tanesi kuduz aşısı yapıldı, diğerleri karantinaya alındı, sonrasında onların da kuduz aşısı yapılacak. İskenderun'un tüm mahallelerinde sahipsiz hayvanların toplanmasına devam edilecek. Aşıları yapılan köpekler barınağımızda kontrol altında. Ayrıca, hayvan sahiplerinin de bu dönem de dikkatli olmaları gerekmektedir. Köpeklerini mutlaka bağlı tutsunlar, başıboş bırakmasınlar. Kuduz aşılarını mutlaka yaptırsınlar, hatta kuduz aşısı on ayı tamamlamış olan köpekleri tekrar aşılatsınlar. Bu aşılamaları İskenderun Belediyesi Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veterinerliğine götürerek ücretsiz yaptırabilirler. Hayvan sahipleri bu hassasiyeti gösterirlerse kuduz hastalığının 6 ayda sönmesine yardımcı olacaktır."
Veteriner hekim Fevzi Özkan ayrıca, kuduz köpeğin küpesiz ve ilçe dışından gelmiş bir köpek olduğunu düşündüklerini belirtirken, ellerinde yeterli kuduz aşısı da bulunduğunu söyledi. Özkan, özellikle çocukların bu dönem de sokakta köpek ve kedilerle temas etmemesi gerektiğini, herhangi bir hayvan ısırığı vakasında da hemen hastaneye giderek kuduz aşısı yaptırmaları uyarısında bulundu.
HAYRUNNİSA AĞLATTI
Öte yandan Hassa İlçesi'nde 37 gün önce bir köpek tarafından ısırılan 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök, sevk edildiği İskenderun Devlet Hastanesi'nde yapılan tetkiklerinin ardından kuduz şüphesiyle Hacettepe Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Gök, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün hayatını kaybetti. Uçakla Hatay'a getirilen minik Hayrunnisa'nın cenazesi, gözyaşları arasında Hassa İlçesi'ne bağlı Küreci Mahallesi'nde bugün toprağa verildi.
Kaynak: DHA