Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünde "müsait" sözcüğünün anlamının “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” ifadesiyle tanımlanmasına tepkiler çığ gibi büyürken ikinci skandal ortaya çıktı.
KARŞI GAZETE | ANKARA
TDK'DAKİ 'KÖTÜ KADIN' TANIMI, YOK ARTIK DEDİRTTİ...
Yine TDK'nın güncel Türkçe sözlük bölümünde yer alan kötü kadın ve kötü adam tanımları ortalığı iyice karıştırdı.
Sözlükte ‘Kötü kadın’ kelimesi için ‘orospu’ ifadesi kullanıldı.
Aynı sözlükte ‘kötü adam’ kelimesi ise; ”Filmlerde izleyiciye sevimsiz gelen, filmin kahramanıyla çekişme durumunda olan ve sonunda çoğu kez yenilen kimse.” olarak tanımlandı.
"ÖNCE MÜCAHİT, SONRA MÜTEAHHİT SONRA DA HER ŞEYE MÜSAİT OLAN AKP"
Muhalefet milletvekilleri, TDK'nın bu cinsiyetçi tanımlamalarını eleştirdi. CHP, MHP ve HDP temsilcilerinin "mücahit" hatırlatması üzerinden benzer yorum yapması dikkat çekti.
İHSAN ÖZKES - CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ:
"Bunlar önce mücahit idi, sonra müteahhit oldular, sonra da her şeye müsait oldular. Sanıyorum bu tanımı yapmaları, o müsaitlikten kaynaklanıyor."
ÖZCAN YENİÇERİ- MHP ANKARA MİLLETVEKİLİ:
"TDK nasıl tanımlardı bilmiyorum ama ben AKP'yi çok müsait bir parti olarak tanımlıyorum. PKK'nın her istediğini 'tamam efendim, olur efendim, yaparız efendim' diye kabul ediyorlar. Lugattaki anlamı ile değil uygulamaları ile bunun anlamını düşünmeliyiz."
OKTAY VURAL- MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ:
"Türk Dil Kurumu, önce mücahit sonra müteahhit ve müsait olanlarla ilgili örnek verirse... Herşeye müsait olanlara ilişkin siyasi örnekler verse daha iyi olur.
TDK, kadın- erkek eşitliği konusunda zihnini gözden geçirse iyi olur diye düşünüyorum. Bir farkındalık oluşturulması bakımından da kadınları cinsiyet açısından mukayese edip, erkeler için başka bir açıklama yapmak hepimizin mücadele etmesi gereken bir husus. Meseleye insan olarak bakmak lazım. Kadın için de, erkek için de kötü olan neyse, ikisi için de geçerli olmalı. Ama kadın ve erkek konusunda 'eşitlik fıtratında yok' diyerek kategorize eden bir anlayış ne yazık ki bu noktalara kadar gelebilmektedir. "
ALTAN TAN- HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ
Yanlış bir tanım. Türkiye'de argo da var tabii ama ... Bizim mücahitler için de kullanıldı bir dönem... Sadece mücahit sonra müteahhit olanlar ya da kadınlar için kullanılan bir tanım değil; argoda genel bir karakter zaafiyetine ilişkin kullanılır. Kaldı ki argo sözlük değil bu... Doğru dürüst bir sözlük içinde bu tanımın olması doğru değil."
SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI
TDK'nın tepkilere rağmen hala geri adım atmaması ve açıklama yapmaması sosyal medyada da tepkilere neden oldu.
"#CinsiyetçiTürkDilKurumu, #TDK , #müsait, TDKmusaitmisin" etiketleri ile mesajlar paylaşan kullanıcılar en çok 'kadın kadındır, müsait babandır' ifadesine yer verdi.
Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM.TR