Konya'da orta okul öğrencileri, başörtüsüyle derse girdi

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası orta öğretimde başörtüsü serbestliği getirilmesinin ardından Konya’daki bazı orta öğretim okullarında kız öğrencilerin derslere başı kapalı olarak girdiği gözlendi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesinin yürürlükten kaldırıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avc
ı da bugün yaptığı açıklamada başörtüsünün orta öğretimde serbestliğiyle ilgili, 5'inci sınıf itibariyle isteyen öğrencilerin uygulamadan yararlanabileceklerini belirtti.

DERSLERE BAŞI KAPALI OLARAK GİRDİLER

Yapılan bu açıklamaların Konya’daki orta öğretim kurumlarında eğitim gören bazı öğrencilerin derslere başı kapalı olarak girdiği gözlendi.

Okul bahçesinde sıra olan öğrenciler başları kapalı olarak sınıflarına girerken, okul önünde bekleyen bazı öğrenci ve veliler de uygulamadan memnun kaldıklarını dile getirdi.

8’inci sınıfı imam hatip olan ve diğer bölümleri ise normal eğitim verilen Zafer Orta Okulu önünde bekleyen bir veli yapılan uygulamadan memnun kaldığını dile getirirken, "Memnunuz. Çok seviniyoruz. Benim 3 tane kızım var. Üçü de başörtüyle gidiyor okula. Çok memnunum. Daha önce izin verilmiyordu. Benim küçük kızım takmak istiyordu. Kulağında da işitme cihazı vardı. Belki de ondan dolayı ama okulda izin vermemişler. Ama artık başörtüsü takabilecek ve memnunuz." dedi.

Yanındaki işitme cihazı kullanan kızına da el hareketleri ile 'Başörtüsü taktığına memnun musun?’ diye soran anne kızının da memnun olduğu cevabını aldı.

Okul önünde bekleyen ve daha önce derslere başı açık olarak girdiğini belirten bir öğrenci de artık derslere başı kapalı olarak girebildiğini anlattı.

Şehit Pilot Ayfer Gök Ortaokulu’nda ise öğrencilerin büyük kısmının başları kapalı olduğu gözlendi. Okul yöneticileri yapılan değişiklikten dolayı henüz bir uygulama yapmadıklarını dile getirirken, öğrencilerin büyük kısmının başörtülü olmasının nedenini ise Kuran-Kerim dersleri olduğu için öğrencilerin başlarını kapattığı ve kendilerinin de izin verdiği olarak açıkladı.

Hükümetin bu kararına uzmanlar, eğitimciler ve siyasetçilerden tepkiler yağdı.

Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi: “Çocuğu koruyacak bir mekanizmanız yoksa özgürlük olarak tanımladığınız durum çocuklar için hak ihlali olabiliyor… Bu, çok tehlikeli bir durum. Başörtüsü, çocukları ne yazık ki kendilerini erkeklerden sakınmaları gereken birer ‘yetişkin kadın’ da yapıyor. Bu da yine çocukların -çocukluklarını yaşayamamalarından tutun da onların çocuk evliliği yapmalarına kadar – pek çok hak ihlaline uğramalarının önünü açıyor. Çocukların henüz soyut döneme geçtikleri, gelişimlerinin devam ettiği dönemlerde, herhangi bir din ve Allah ya da Tanrı korkusu ile büyümeleri, onların ne kadar özgür seçimler yapan bireyler olarak yetişmelerine olanak tanır?

Okan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Mesude Atay: “Her iki yönde de bir çoğunluk baskısının yaratacağı bir problem olacak; başını örten kız çocuğu sayısı diğerlerine göre az ise orada başını örten çocuk kendisini baskı altında hissedecek durum tam tersi olduğunda da karşılıklı her iki baskı çocukları olumsuz etkileyecektir. Çocukların akranları arasındaki sosyalleşme, sosyal gelişimi olumsuz yönde etkilenecektir, çünkü kaynaşamayacak çocuklar. Burada tamamen çocuklarla ilgili bir durum söz konusu değil, aile tutumları, öğretmen tutumları da söz konusudur.”

Eğitim Sen: “18 yaşına kadar herkes çocuktur. MEB’in bu kararı, çocukların kendi özgür iradeleriyle karar veremediği, aile, toplum ve iktidar baskısının bu kadar yoğun ve belirleyici olduğu bir dönemde, özellikle kız öğrenciler için yeni baskılar ve dayatmalar gündeme getirecektir. Bu düzenlemeden bir sonraki adımın karma eğitimi kaldırmak olduğunu görmek için kahin olmaya gerek yoktur.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Hükümetin bu konuya yaklaşımı tamamen ideolojiktir. Bu örtü Soma’yı, asansör kazalarını, bakanların saatlerini, para kutularını, para sayma makineleri örtmez, sınıra dikilen IŞİD bayrağını ortadan kaldırmaz.”

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin: “10-11 yaşındaki bir kız çocuğu kendi isteğiyle mi örtünecek, yoksa aile ve mahalle baskısıyla mı başörtüsü takmak zorunda bırakılacak. Küçük kızları mahalle baskısına kurban etmeyin. Emine Erdoğan’ın, ağabeyi Hüseyin’in başını örtmesi için yaptığı baskılar üzerine günlerce ağladığını biliyoruz. Bu acı gerçeği en iyi bilen annelerin, kız kardeşlerin de 11-12 yaşındaki kızlarımızın başlarını örtme ile ilgili bu karara karşı çıkmasını bekliyorum.’’



    :

    :

    :

    :

    "Konya'da orta okul öğrencileri, başörtüsüyle derse girdi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete