Prof. Dr. Joseph Stiglitz'dan kritik uyarı! “Türkiye Rusyadan da...“

Nobel ödüllü iktisatçı Prof. Dr. Stiglitz, Türkiye ekonomisinin sektörel çeşitlenmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Stiglitz, “Şimdiki ortamda emlak-inşaat önemli olsa da, ABD’de yaşanan bu alandaki krizi unutmayın” yorumunu yaptı.
ABD eski Başkanı Bill Clinton’un başekonomisti, Nobel ödüllü Prof. Dr. Joseph Stiglitz, Adana’da dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri yorumladı. Çukurova GİAD’ın, küresel ünlüleri konuk ederek Adana’nın kalkınmasını ve imajını yükseltme girişimlerinin son konuğu olan Stiglitz, çok önemli tesbitlerde bulunurken, Bugün'üden Perihan Çakıroğlu'nun sorularını cevapladı.
2015'DE ZOR GEÇECEK

2015 ile 2016 yıllarının da zor geçeceğini vurgulayan Stiglitz, Avrupa’da yaşanan deflasyonda Avrupa Merkez Bankası’nın hatalı politikalarının rolü olduğunu belirtirken, “Almanya bu işte baş sorumludur. Eurozone’nun başarısızlığı ortaya çıkmıştır. Buna rağmen Almanya, politikalarını değiştirmemiştir. Eurozone Avrupa’yı bölüyor” diye konuştu.

KUR SAVAŞLARI YOK

“İsviçre Frangı’ndaki hareketle birlikte dünya döviz piyasaları aşırı dalgalandı. Dolar–euro paritesi altüst oldu. Sizce, bu olan bitenler kur savaşlarının başladığına mı işaret” sorusunu cevaplandıran Stiglitz, şöyle konuştu: “Ben bunu ‘kur savaşları’ olarak adlandırmıyorum. Para politikalarının değişimiyle ilgili görüyorum.”

TÜRKİYE'YE TAVSİYELER

Stiglitz, eğer Türkiye’de ekonomiyi yönetseydi, neler yapılabileceğini de şöyle anlattı: “Birkaç yapılanma lazım. Global ortamın belirsizliğinde ihracata çok fazla güvenmezdim. Son 10 yılda Türkiye iyi büyüdü. 

Belki, iç talepteki potansiyeli değerlendirerek bu yolla yine büyüyebilir. Şimdiki ortamda emlak- inşaat önemli de olsa ABD’de yaşanan bu alandaki krizi unutmayın. Sektörlerde çeşitlilik olmalı. Tarım, sanayi ve ticaret birlikte yürümeli. Coğrafi olarak da Türkiye’nin çeşitliliğe ihtiyacı var. İnşaat sektörü İstanbul’da çok ağırlıklı, bu yüzden emlak fiyatları çok artıyor. Ekonomi ve toplum için belli coğrafi çeşitliliğe ihtiyaç var."

YENİ KRİZ OLACAK

Stiglitz, “Dünyada bu yıl kriz olacak mı” sorusuna, “Kısaca evet diyebilirim” dedi ve şöyle devam etti: “Riskler var. Faizleri artırmaya devam ettiğinizde borç ve sermaye oranında dengesizlikler ve ekonomik büyümede sorun oluşuyor. Biz ABD’de bunu 
yaşadık."

REYTİNG ŞİRKETLERİNE GÜVENMİYORUM

Stiglitz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına ise güvenmediğini açıkladı. “Onların derecelendirmelerinde her zaman şoke oluyorum” diyen Stiglitz, şöyle konuştu: 

“2008’de bazı ürünlere 3A veriyorlardı ki, bunlar 3F bile etmezdi. Bunların sahtekarlıkları da ortaya çıktı. ABD Adalet Bakanlığı dava açtı. Kararlar yüzlerine de okundu ama oralı olmadılar. Ben bu şirketlere hiç güvenmiyorum.”

RUSYA OLUMSUZ ETKİLER

Davos Zirvesi’nde gündeme gelecek olan Dünya Ekonomik Forumu’nun son araştırmasına göre dünyada jeopolitik risklerin her şeyin önüne çıktığına dikkat çeken Stiglitz, Ortadoğu, Rusya ve Ukrayna ile ilgili endişelerin sürdüğünü belirtti. 

Stiglitz, “Rusya, Türkiye için çok önemli. Çünkü önemli bir ticareti var. Ama Rusya, petrolün fiyatının düşmesi ve yaptırımlarla karşı karşıya. Bu iki nedenle, Türkiye olumsuz etkilenecektir. Yine Ortadoğu’daki gelişmeler de Türkiye açısından negatif etkileri sürdürecektir” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "Prof. Dr. Joseph Stiglitz'dan kritik uyarı! “Türkiye Rusyadan da...“" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ