Soma davasında tutuklu bulunan 8 kişi can güvenliği endişesiyle 13 Nisan'da başlayacak duruşmaya getirilmeyecek.
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciası davası 13 Nisan’da başlayacak. En az 10 gün kesintisiz sürmesi beklenen duruşmalar, Adalet Bakanlığı’nın mahkemeye 19 Mart’ta gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 Mart’ta aldığı kararla SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) ile gerçekleşecek.
Halen Aliağa Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar’a getirilmeyecek.
Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre aralarında Soma AŞ. CEO’su Can Gürkan’ın da bulunduğu 8 sanık halen tutuklu bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi’nden mahkeme salonuna ekran ile bağlanacak, mahkeme heyeti sorguyu bu şekilde gerçekleştirecek.
'BU ŞEKİL MAKUL'
Avukatları ise mahkeme salonunda bulunacak. Manisa Barosu Eski Başkanı ve mağdur avukatlarından Zeynel Balkız, “Bu şekli makul buluyoruz.
Can güvenliği derken mahkeme mahkeme yol güzergahında oluşabilecek her türlü trafik kazası ve olumsuz gelişebilecek olayları nazara aldı.
Mağdurların ifadeleri de sürecin hızlanması açısından bulundukları il ve ilçelerde alınacak” dedi. 13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan iddianamede 8'i tutuklu 45 şüpheli sanık ve 487 madenci yakını mağdur olarak yer alıyor.
ÖZGÜR ÖZEL KARARI DEĞERLENDİRDİ
Öte yandan daha önce davanın Ankara’ya alınmak istediğini gündeme getiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, karar tepki gösterdi. Hem Soma Faciası hem de Cezaevi İzleme ve İnceleme Komisyonu üyesi olan Özel şunları söyledi:
“10 gün kadar önce Adalet Bakanlığı’nın Soma duruşmasını Akhisar’da yapmamak, Ankara’da bir duruşma salonuna almak gibi bir niyetinin olduğunu öğrenmiştim.
Bu durumun seçimlerden önce mağdur ailelerle sanıklar arasında yaşanabilecek diyaloglar ve mağdur ailelerin Soma’daki mevcut madencilerin gösterebileceği tepkilerin, iktidar partisine seçim öncesine rahatsızlık vereceği ifade ediliyordu.
Kamuoyunda tartışma yaratacağı ifade ediliyordu. Tutuklu sanıkların duruşma salonuna getirilmeyeceği bilgisini aldık bugün. Bazen güvenlik açısından bu tip tedbirler alınıyor ama bu davada böyle bir şeyin gerekli olduğunu düşünmüyorum.
Hem Soma hem Cezaevi Komisyonu üyesi olarak meselenin tüm taraflarıyla görüştüm. Tutuklu sanıklarla da görüştüm ve bu duruşmada böyle bir ortamın olacağını düşünmüyoruz.
Tutuklu sanıkların önemli bir kısmı diplomalı işçiler, esas endişemiz tüm sorumluluğun onların üzerine yıkılıp esas sorumluların dışında tutulması.
Görünen o ki Soma davası AKP’nin kimyasını fena halde bozmuş durumda. Daha başlamadan böyle şey düşünmeleri ne kadar rahatsız olduklarını gösteriyor. Hiçbir madenci yakınının böyle şeylere fırsat vermeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca iktidar şimdiden Soma davasını provoke etmeye başladı.
Sanki ailelerin tutuklulara saldıracağı gibi bir algı oluşturmaktır bu. Son derece manidar. Yol riski de gerekçe gösteriliyor ama tutuklu sanıklar 10 gün için Akhisar Cezaevi’ne nakil olabilirdi. Bunun da örneklerini gördük daha önce.
Dikkatle takip edeceğiz. Soma Komisyonu üyeleri, Manisa milletvekilleri ve Cezaevi İzleme İnceleme Komisyonu üyeleri duruşmaları izleyeceğiz.”
Kaynak: Hürriyet Gazetesi