AKP’ye yakın anket şirketlerinin araştırmasına göre, MHP, BBP ve SP ittifak yaparsa yüzde 24 oy alacak. HDP de yüzde 10 barajını geçerse AKP, koalisyona mahkûm olacak.
Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulmasına iki gün kala Ankara’da ittifak hesapları hızlandı.
7 Haziran seçimlerini adeta “ölüm kalım savaşı” gibi gören AKP yönetimi, muhalefet partilerinin adaylarını, kampanyalarını ve ittifak çabalarını yakın markaja aldı.
BU ÖNGÖRÜ DOĞRU ÇIKARSA AKP TEK BAŞINA İTTİFAK OLAMIYOR
Bu yönde yapılan çalışmaların birer örneği de, meydanlarda “ismini vermediği” bir parti için 400 milletvekili talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu.
AKP’ye yakınlığı ile bilinen iki anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, seçim için ittifak yapmaları hâlinde MHP, BBP ve SP’ye yüzde 23-24 düzeyinde oy gelecek. Bu öngörü doğru çıkarsa AKP, tek başına iktidar olamıyor.
TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMIYOR
Her iki şirket de son dönemde yaptığı anketlerde AKP’nin oyunu yüzde 45 ile yüzde 50 arasında gösterdi. Ancak bu şirketler, MHP tabanına yönelik yaptıkları anketlerde, AKP’nin tek başına iktidar olamayacağı sonucuna ulaştılar.
Her iki şirketin anket sonuçları da birbirine yakın çıktı. Yandaş anket şirketlerinin yaptığı araştırmaya gore, MHP, BBP ve SP ittifakının oyu yüzde 23-24 seviyesinde seyrediyor.
HDP’nin de barajı geçmesi durumunda AKP tek başına iktidar olamıyor. Bu durum AKP’yi koalisyona mahkûm ediyor.
Anketlere göre, MHP, BBP, SP’den oluşan ittifakın oyu yüzde 24, AKP’nin oyu yüzde 36-37, HDP’nin oyu da yüzde 9.5-10.1 arasında. CHP’nin oy oranı ise yüzde 25-26 düzeyinde bulunuyor.
MHP TABANINDAN YÜZDE 59 DESTEK
Ankette, MHP tabanının ittifaka nasıl baktığına yönelik eğilimler de araştırıldı. Buna göre, MHP tabanı BBP ile ittifaka yüzde 59 oranında destek verirken, SP ile ittifa destek oranı ise yüzde 34’te kaldı. SP ile ittifaka verilen desteğin düşük kalmasında, SP’nin de AKP ile kardeş olduğuna yönelik inanış etkili oldu.
MHP’YE SUNULAN RAPORA GÖRE TABAN İSTEMİYOR
MHP yönetimi, 7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti ile ittifak yapmayacağını açıkladı. BBP ise ittifak için yazılı talepte bulundu.
Ancak bu çağrılara MHP yönetiminden olumlu yanıt gelmedi. MHP yönetiminin, ittifaka olumlu bakmamasında, “taban istemiyor” bilgisini içeren raporların etkili olduğu öğrenildi.
MHP yönetimindeki bazı isimler, bu raporlara kuşku ile bakıyorlar. Söz konusu raporlarda AKP’nin parmağı olup olmadığı tartışma konusu oldu.
Özellikle bazı MHP’li yöneticilerinin, AKP’lilerle kurduğu yakın ilişki raporlara yönelik kuşkuları arttırdı. MHP yönetiminde, ittifak konusunda gizliden bir tartışma yaşanıyor. Partiye zarar verilmemesi için de şu anda kimse sesini çıkartmıyor.
Ancak, seçimlerin ardından “MHP tabanı ittifaka destek vermiyor” raporları ile anketlerinin masaya yatırılması planlanıyor.
Kaynak: Hüseyin Özay | Taraf