Zeki Alasya, katıldığı bir programda sanat açısından 12 Eylül döneminin bugünlerden daha hoşgörülü olduğunu söylemişti.
Usta Sanatçı Zeki Alasya,
“O dönem iyiydi yani. En kritik dönemdi, ağzını açan içerde buluyordu kendini. Bugün o zamanki oyunlar yapılmaz. Çünkü bugünkü yöneticilerimiz o kadar tahammüllü değiller” demişti.
Zeki Alasya hayatını kaybetti. Komedi filmlerinin yanı sıra özellikle tiyatro sahnesinde Metin Akpınar ile birlikte sahneledikleri siyasi hicivlerle dolu oyunlarıyla halkın gönlünde taht kuran Alasya, 12 Eylül döneminde “
Hoşgörü kapısının daha fazla açık” olduğunu söylemişti.
O dönem yapılan siyasi eleştiri içerikli oyunların bu günlerde sahnelenemeyeceğini anlatan Alasya,
“Bugünkü yöneticilerimiz o kadar tahammüllü değiller” demişti.
2012 yılında katıldığı bir televizyon programında sanat ve baskı üzerine açıklamalarda bulunan Alasya, “12 Eylül döneminde tiyatro yaptınız. Türkiye’nin bugün mizah durumu nedir?” sorusuna şu yanıtı vermişti:
“Hoşgörü kapısı daha fazla açıktı bir kere hiç aldatmayalım kendimizi. Tam bir oyuna hazırlanıyorduk. Çok çarpıcı ve iddialı bir oyundu,
‘İnsanlığın Lüzumu Yok’ isimli. Tam provaların finaline doğru ihtilal patladı.
Herhalde olmayacak dedik ama oynadık onu.
Son üstünden bir zaman geçti. Kenan Paşa beni çağırdı. Çok şaşırdım. Bir davet Metin ve bana birlikte gelir diye düşünüyorum. Gittim. Meğer babam Kuleli Askeri Lisesi’nden öğretmeniymiş.
Onun için, o sevgiyle çağırmış. Konuşmanın bir yerinde ‘Bize hiçbir şey yapmıyorsunuz. Niye bizimle uğramıyorsunuz?’ dedi.
"BUGÜN YÖNETİCİLER O KADAR TAHAMMÜLLÜ DEĞİLLER"
O zamanlar devlet başkanım deniliyormuş. Onu da gitmeden öğrendim. ‘Sayın Devlet Başkanım siz farkında değilsiniz, çok fena uğraşıyoruz’ dedim. O dönem iyiydi yani. En kritik dönemdi, ağzını açan içerde buluyordu kendini.
Bugün o türden oyunlar yapılmaz. Çünkü bugünkü yöneticilerimiz o kadar tahammüllü değiller. Kraldan çok kralcılık, yağcılık, yalakalık, göze girmek yapılıyor.
Tarihin her döneminde, özellikle bizde genel başkanın başbakanın gözüne girebilmek için bir sürü üçkağıt, döneklik yapılmıştır. Şimdi tek tek isim vermeyelim.”