Trafik sigortası yüzde 20 ucuzluyor

6 buçuk milyon araç sahibini de ilgilendiren torba yasada trafik sigortasının yüzde 20 dolayında ucuzlaması bekleniyor.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen tasarı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Zorunlu trafik sigortasında yeni düzenlemeye gidildi. 16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren düzenlemeyle trafik sigortasının yüzde 20 dolayında ucuzlaması bekleniyor. Ancak muhalefet partileri aynı görüşte değil. Düzenlemenin sigorta şirketlerinin zararını karşılayacağını ve vatandaşa yansımayacağını savunuyor.

Tasarıdaki zorunlu trafik sigortası düzenlemesiyle, uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören, dava açabilecek veya tahkime başvurabilecek. Trafik sigortasının düzenleme sonrasında ilk etapta yüzde 20 oranında ucuzlayacağı beklentisi var. Genel Kurul’da söz alan muhalefet milletvekilleri ise aynı görüşte değil. İşte onların değerlendirmeleri:

DEVEKUŞU GİBİSİNİZ

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, düzenlemenin yabancı sigorta şirketlerinin işine yarayacağını söyledi. Türkiye’deki 62 tane sigorta şirketinin 39 tanesinin yabancı olduğunu hatırlatan Yüksel, “Bunlar, sermaye olarak toplam 26 katrilyon -eski parayla- cironun yüzde 72’sine, 19 trilyonuna sahipler” dedi. AKP’yi ‘devekuşuna’ benzeten Yüksel, “Hani, yanlış anlamayın, haksızlıklara karşı, Ensar’daki tecavüzlere karşı kafanızı kuma gömüyorsunuz diye değil, deve kuşu iş yük taşımaya gelince ‘Kuşum’ dermiş, iş uçmaya gelince ‘Deveyim’ dermiş. Siz işinize geldiği zaman millisiniz, iş paraya geldiği zaman yabancılara bu memleketin zenginliklerini peşkeş çekiyorsunuz” diye konuştu.

İÇİ BOŞ DÜZENLEME

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan ise düzenlemenin içi boş ve göstermelik olduğunu savundu. Trafik sigortası düzenlemesinin vatandaşa ve sektöre faydası olmadığını kaydeden Okutan, “Zorunlu trafik sigortası sadece maddi hasarları karşılar hale gelmiş, içi boşaltılmış, ölüm ve yaralanma hallerinde kusurluya rücu etme uygulaması getirilmiş, teminatların büyük bir bölümü ortadan kaldırılmıştır. Hükûmetin istediği tam da budur: Görünürde fiyatlar düşecek algısı oluşsun ama vatandaş ileride mağdur olursa olsun. Hükümetin ‘zorunlu trafik sigortası sorunlarına çözüm’ adı altında getirdiği düzenlemenin içi bu manada boştur. Burada AKP işi yokuşa sürmenin yanı sıra, yine her zaman yaptığı gibi, tabiri caizse Yörük sırtından kurban kesmektedir” dedi.

SİGORTA ŞİRKETLERİNE YARAYACAK

HDP’li Meral Danış Beştaş, yabancı sigorta şirketlerine dikkat çekerek “Sigorta alanı gerçekten büyük bir pazara dönüşmüş durumda ve burada vatandaş asla esas değil, sigorta şirketlerinin kârı esas alınıyor ve bu düzenlemeyle yine vatandaş aleyhine gerçekten işleyecek, hem trafikteki cezalar, tazminat süreçleri aleyhine işleyecek bir tablo da önümüze getirilmiş durumda. Türkiye yurttaşlarının yararına olmadığını da paylaşmak isteriz” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "Trafik sigortası yüzde 20 ucuzluyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete