Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Anayasa Mahkemesi'nin(AYM) Twitter ve Youtube kararını 'çığır açan' dava olarak nitelendirdi. Philippe Boillat, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve hakimlerin, devlet güçlerinin aşırılıklarına karşı bir siper olacak şekilde mahkemeyi şekillendirdiğini söyledi.
Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Twitter ve Youtube kararını 'çığır açan' dava olarak nitelendirdi.
Philippe Boillat, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve hakimlerin, devlet güçlerinin aşırılıklarına karşı bir siper olacak şekilde mahkemeyi şekillendirdiğini söyledi.
Antalya'da düzenlenen Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi kapsamında yer alan 'İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı'na katılan Buquicchio, 'Bireysel Başvuru Usulü Teşvik Etmede Venedik Komisyonu Rolü' bir sunum yaptı.
"KILIÇ'I ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI KUTLUYRUM"
Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, insan haklarının üst düzeyde korunmaya devam edilebilmesinin Anayasa Mahkemesi'nin zaman içerisinde davaları nasıl ele alacağına bağlı olduğunu söyledi.
Anayasa mahkemelerinin anayasayla teminat altına alınan hakları korumada önemli rol oynadığına değinen Gianni Buquicchio, "Twitter yasağı gibi son davalarda Türk Anayasa Mahkemesi'nde etkin şekilde sergilenmiştir. Bu çığır açan dava da Anayasa Mahkemesi yasağın ifade özgürlüğü ifadesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'yla teminat altına alınan bireysel hakları ihlal ettiğini ve dolayısıyla Anayasaya aykırı olduğuna oy birliğiyle karar vermiştir.
Başkan Kılıç, siz ve hakimleriniz diğer devlet güçlerinin aşırılıklarına karşı bir siper olacak şekilde bu mahkemeyi şekillendirdiniz. Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin karizmatik Başkanı Kılıç'ı yaptığı çalışmalarda dolayı kutluyorum.
"DEMOKRASİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN SAVUNUCUSU OLDUNUZ"
Burada yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğünün önemine ve insan haklarını korumada temel ilkelerin takip edilmesine inanan Sayın Kılıç ve Türkiye Anaysa Mahkemesi'nin zor zamanlarda mahkeme üzerinde ciddi baskıların olduğu dönemlerde dahi demokrasi insan hakları ve hukukun üstünlüğünün güçlü bir savunucusu olmaya devam edeceğine inanıyorum." dedi.
"BU KARARLAR TÜRKİYE'DEKİ YENİ HUKUK YOLUNUN ETKİLİ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ"
Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat da, Anayasa Mahkemesi'nin alıkoyma ve tutukluluk süreleri ile ilgili ilk kararlarının yanı sıra Twitter ve Youtube yasakları hakkındaki kararlarından mutluluk duyduklarını söyledi. "Bu kararlar Türkiye’deki yeni hukuk yolunun etkili olduğunun güçlü bir kanıtıdır." diyen Boilllat, bu görevi yerine getiren Anayasa Mahkemesi'ne başarılar diledi.
VENEDİK KOMİSYONU NEDİR?
Avrupa Parlamentosu'nun, Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki danışma organıdır. Venedik Komisyonu 1990'da, Berlin Duvarı'nın çöküşü sonrası Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin anayasa hazırlama sürecinde acil yardıma ihtiyaç duydukları bir dönemde kurulmuştur.
Komisyon, bu ülkelerin Avrupa standartlarına uygun anayasalar hazırlamalarında öncü rol üstlenmişti. Üyeleri özellikle anayasa hukuku ya da uluslararası hukuk alanlarında uzman akademisyenler, anayasa mahkemesi yargıçları ve çeşitli ülkelerin parlamenterlerinden oluşmaktadır.
Komisyon dört alanda faaliyet göstermektedir:
* Anayasa hazırlanması sürecine yardım etme
* Seçimler ve referandumlar düzenlenmesine yardımcı olma
* Anayasa mahkemeleriyle işbirliği yapma
* Çeşitli uluslararası konularda çalışmalar yapma, raporlar hazırlama, seminerler düzenleme
Venedik Komisyonu, öncelikle ülkelerin anayasa hazırlarken yararlanabilecekleri bir kurum olarak tasarlanmıştır. Daha sonraları yasal konularda danışmanlık yapan bağımsız bir düşünce kuruluşuna dönüşmüştür.
Venedik Komisyonu bir yandan Avrupa'nın temel değerleri nezdinde kıtanın "anayasal mirasının" yayılmasına katkıda bulunmayı, bir yandan da ülkelere "anayasal ilkyardım" yapmayı hedeflemektedir. Komisyon, anayasa hazırlanması sürecindeki tavsiyeleriyle, kriz yönetimi ve çeşitli sorunların önlenmesi açısından da önemli bir işlevler yüklenmektedir. Avrupa Konseyi'nin Türkiye dahil 51 üyesinin tümü Venedik Komisyonu'nun da üyeleridir.
2002 yılı Şubat ayında varılan bir anlaşmayla, Avrupa dışından ülkelerin de komisyona üye olmalarına izin verilmiştir. 2004'te Kırgızistan, 2005'te Şili, 2006'da Güney Kore, 2007'de Fas ve Cezayir, 2008'de de İsrail komisyona üye olmuşlar. Komisyon üye olması için Tunus'a da davet yapmıştır.
ABD dahil sekiz ülke Venedik Komisyonu'nda gözlemci statüsündedir. Güney Afrika ise gözlemci olmasa da komisyon içinde özel statüye sahiptir.