Hacılar Koyu’nun hemen bitişiğindeki DHMİ tesislerini barındıran Zeytineli Koyu’nun, Ensar Vakfı’na verildiği bildirildi.
Başbakan Erdoğan’a da armağan edildiği savlanan villaların bulunduğu Urla Zeytineli Hacılar Koyu’nun bitişiğindeki Zeytineli Koyu’nun ve buradaki Devlet Hava Meydanları’na ait tesislerin, Ensar Vakfı’na yıllık 120 bin liraya tahsis edildiği öne sürüldü.
SORULAR YANITSIZ KALDI
Vakıf yöneticilerinin önceki aylarda kampa gelerek inceleme yapmasıyla durumdan haberdar olan köylüler, denize ulaşımlarının tamamen kesilmesinden endişe ediyor. CHP milletvekillerinin konuyla ilgili soruları da bugüne kadar yanıtsız kaldı.
İşadamı Mustafa Latif Topbaş’a ait Zeytineli’ndeki villalar, 17 ve 25 Aralık operasyonlarında da gündeme gelmişti. Bu villalardan ikisinin Başbakan Erdoğan’a armağan edildiği savlanmış, bunların bulunduğu sitenin etrafının çevrilmesi nedeniyle yurttaşların Hacılar Koyu sahiline ulaşması engellenmişti.
GÜL'ÜN DAMADI VE TOPBAŞ VAKFIN KURUCULARINDAN
Cumhuriyet’ten Emre Döker’in haberine göre, hemen bitişiğindeki Zeytineli Koyu’nun da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kurucu üye olduğu Ensar Vakfı’na peşkeş çekildiği öne sürüldü. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait 80 dönümlük otel ve restoranın olduğu kampla sahilin kullanım hakkının, vakfa yıllık 120 bin lira bedelle verildiğini söyledi.
Kampla ilgili daha önce yapılan ihale, buradaki binaların depreme dayanaksız olması gerekçe gösterilerek geçen 31 Ocak’ta iptal edilmişti. Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kampın Ensar Vakfı’na verilip verilmeyeceğini basın toplantısında sormuş ancak yanıt alamamıştı. Geçen ay da CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın aynı içerikteki sorusuna hâlâ yanıt verilmedi.
İSLAMİ EĞİTİM KAMPI MI?
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise, arazinin Ensar Vakfı’na yıllık 120 bin lira bedelle kiraya verildiğini ve koyda “İslami eğitim kampı” kurulacağını öğrendiğini söyledi. Bu bilginin köyde dilden dile dolaştığını anlatan Aksünger, “Ensar Vakfı yetkilileri, kampla ilgili ayrıntıları paylaşmaya yanaşmıyor. Bölge halkı bu tahsisin yapıldığını biliyorlar. Geçen aylarda vakıf yöneticileri gelerek kampın tahsisinin tamamlandığını söylemişler. Ayrıca kampın hemen önündeki sahili de almak istediklerini belirtmişler. Yurttaşlar tüm koyların AKP’lilere peşkeş çekilmesinden bıktıklarını söylüyor. 1. derece SİT alanında kalan ve haklarında yıkım kararı olan villalalara dokunulmazken, şimdi de doğa harikası bu kamp da AKP’lilere peşkeş çekiliyor. Bu konunun TBMM’de takipçisi olacağım” dedi.
Telefonla ulaştığımız Ensar Vakfı İzmir Yetkilisi Mehmet Eker ise arazinin devreldiğini kendilerinin de duyduğunu ancak ayrıntılı bilgisi olmadığını savundu. AKP’nin, Fethullah Gülen cemaatiyle yaşadığı savaşın ardından alternatif olarak güçlendirmeye çalıştığı Ensar Vakfı, İslami çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
16 Ağustos 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına çalışan vakıf statüsü”ne kavuşan vakıf dini projelerle her yaştan yurttaşa ulaşmaya çalışıyor. “El ele hep birlikte namaza” gibi projeleri uygulayan Ensar Vakfı’nın ayrıca kolejleri ve yayınevleri de bulunuyor. Aynı vakıf geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 148 bin liralık ihalesiz kitap almıştı. Vakıf, ayrıca dershane tartışmaları gündeme geldiğinde Gülen cemaatine karşı iktidarı desteklemiş, gazetelere ilan veren 97 kurum içinde yer almıştı. (EDK)