Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre 30 dönümlük bir alanda bulunan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 90 günde yaptırılmıştı. Hisar içerisinde 1452’de yaptırılan Boğazkesen Camii, 18. yüzyılda yıkılmış, geriye sadece minaresinden bir bölüm kalmıştı.
İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 Ekim 2009’da tarihi mescidin minaresinin, duvar ve sarnıç kalıntılarının mevcut durumlarıyla muhafaza edilmesine karar vermişti. Mescit aynı zamanda birinci grup kültür varlığı olarak tescil edilmişti.
Ancak İBB hisardaki yıkık mescidin ihyası için bir proje başlattı. Koruma Bölge Kurulu projeyi onaylarken, İBB mescit için
28 Mayıs 2013’te caminin ruhsatını aldı. İBB mülkiyeti kendisine ait mescitin yapımı için
İstanbul Kubbe Derneği’yle 6 Eylül 2013’te inşaat sözleşmesi yaptı. Kubbe Derneği’nin yapımı üstlenmesiyle inşaat faaliyetleri geçen haziran ayında başladı.
TARİHİ ALANIN YAPISI BOZULUR
Sanat tarihi uzmanları ve mimarları tarihi alanda yeterli veri olmadan yapılan rekonstrüksiyona (yeniden inşa) karşı çıkarken, tarihi bir alanın yapısını bozacağı gerekçesiyle de eleştirdi.
YILLARDIR BAKIMSIZ DURAN BURÇLAR?
Sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, proje için şunları söyledi: “Yapılacak cami kuşkusuz yeni olacak ve burada ayakta duran Fatih dönemi yanında gıcır gıcır 21’inci yüzyıl eseri olduğunu belli edecektir. Aslında öncelik camide değil uzun zamandır bakımsız duran ve ziyaret edilmeyen burçlarda olmalıydı. Tarihi eserlere dini oldukları için öncelik vermek ve ihtiyaç olmadığı halde cami yapmak politik yatırım olarak görülüyor.”
KAPISINDA BİLET KESİLEN MÜZEYE İNSANLAR İBADET İÇİN Mİ GİDECEK
Hisarın 50 yılı aşkın bir süredir sanatsal etkinlikler için kullanılan kamusal bir alan olduğunu belirten mimarlık tarihi uzmanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli ise, “Mimarlık üzerinden ideolojik bir inatlaşma yaşanıyor. Kapısında bilet kesilen bir müzeye insanlar ibadet için mi gidecek? Rumeli Hisarı’nın birkaç adım ilerisinde 18. yüzyıldan kalma bir mescit varken, tiyatro alanına dini eser yapmak alenen ideolojik bir davranıştır” dedi.
Hazirandan bu yana devam eden çalışmalarla sarnıç duvarları ve derz yapımı tamamlandı. Sarnıç üzerindeki ahşap döşeme kirişleri yerleştirilerek, sarnıcın üst kotunda yer alan mescit ana duvarlarının yapımına başlandı.
Mayıs 2015’te tamamlanması öngörülen mescit için açık hava tiyatrosunun olduğu alan saç levhalarla kapatıldı.