Karşı Gazete, bir bölümü daha önce basına sızan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki helikopter skandalının, ayrıntıları ortaya çıkarıyor...
KARŞI GAZETE | ÖZEL
SEÇİM YAPILDI, SAYIŞTAY RAPORLARI KAMUOYUNA AÇIKLANDI!
Ekim ayında hazırlanan ancak 1 Kasım seçimleri bittikten sonra; 12.11.2015 tarihinde kamuoyuna açıklanan Sayıştay Raporu'nda, kamu kaynaklarının nasıl israf edildiği tek tek yazılmış...
Denetçilerin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin denetim raporunda yer verdiği tespitler şöyle:
HEM ASKİ HEM BELEDİYE AYNI ANDA KİRA ÖDEMİŞ
-Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmamasına rağmen 1 yıl süreyle 2 adet helikopter kiralanmış... Aynı helikopterlerin Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından da aynı dönemde kiralanması ile ASKİ bütçesinden de helikopterlere ödeme yapılması sonucu kamu kaynakları verimli kullanılmamış.
"MÜCAVİR ALANIMIZ GENİŞLEDİ, BİZE HELİKOPTER LAZIM..."
- 21.08.2013 tarihinde, “Belediye Mücavir Alanlarının Genişlemesi Nedeniyle Her Alanda Hizmetlerin Daha Sağlıklı Verilmesi İçin Bir Adet Tek Motorlu Bir Adet Çift Motorlu Helikopter Kiralanması” ihalesi düzenlenmiş ve ihale 1.775.000,00 TL bedelle yüklenici Belka A.Ş. üzerinde kalmıştır. Yüklenici ile 19.06.2013 tarihinde 1 yıl süreli sözleşme imzalanmış...
1 YIL KİRA ÖDEMİŞLER, 9 AY YATIRMIŞLAR
-Ödeme evrakı üzerinde yapılan incelemede, helikopterin bir tanesinin sadece 12 kez uçurulduğu (3 aylık dönemde 12 kez, 9 ay boyunca uçurulmadığı), diğerinin 1 yıl boyunca hiç uçurulmadığı tespit edilmiş.
SAYIŞTAY: YILLIK DEĞİL SAATLİK KİRALAMA YAPILMALIYDI...
-İhtiyaç analizi ve kullanım programı olmayan bir kiralama sözleşmesi imzalamak yerine, ihtiyaç oldukça saatlik, günlük veya aylık helikopter kiralanmasının daha uygun olduğu açıktır. Böylece hem kullanılmayan süreler için belediye bütçesinden gereksiz bir ödeme yapılmasının önüne geçilmiş hem de kamu kaynaklarının israf edilmesi önlenmiş olacaktır.
ASKİ DE AYNI HELİKOPTERE PARA ÖDEMİŞ
-Bunun yanında, ASKİ tarafından da 2014 yılında aynı yüklenici firmadan 1 Adet Tek Motorlu 1 Adet Çift Motorlu Helikopter kiralandığı ve helikopterlere yaklaşık 4.400.000,00 TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Her iki kurum tarafından kiralanan helikopterlerin Hava Aracı Tescil Sertifikaları ve seri numaraları karşılaştırıldığında, helikopterlerin aynı olduğu görülmüştür.
TEK SÖZLEŞME İLE KİRAYI DÜŞÜRMEK MÜMKÜNDÜ AMA...
-Aynı helikopterin ASKİ tarafından da kiralanması, Teknik Şartnamede “başka kurumlara ücretsiz tahsis edilmesi” hükmü ile tek sözleşme ile iki kurumunda aynı helikopterleri kullanması mümkün iken, aynı tarihlerde aynı helikopterlerin iki ayrı sözleşme ile iki kuruma kiralanması ile yükleniciye tek iş için iki kurum tarafından ödeme yapılması, kurum kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması amacıyla ihtiyaçların gerçekçi belirlenmediği tespit edilmiştir.
BELEDİYE, "ASKİ'DEN HABERİMİZ YOK" DEMİŞ...
-Kamu idaresi cevabında; "ihaleyi alan firmanın helikopterlerinin ASKİ tarafından kiralanması ile ilgili Belediyemizin herhangi bir şekilde bilgisi bulunmamakla birlikte ne şekilde ve ne için kiraladıkları Belediyemiz bilgisi dışındadır." demiştir...
Yapılan incelemede 1 yıllık sözleşme süresince kiralanan 2 helikopterden bir tanesinin sadece 12 kez uçurulduğu (3 aylık dönemde 12 kez, 9 ay boyunca uçurulmadığı), diğerinin ise yıl boyunca hiç uçurulmadığı ve uçurulmayan günler için hizmete hazır halde tutma bedeli ödendiği tespit edilmiştir. Toplamda 1 yıl içerisinde 1.775.000,00 TL ödemede bulunulduğu görülmüştür.
Aynı dönemde ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından da aynı yüklenici firmadan 2 adet helikopter kiralandığı, ihale kapsamında 4.445.673,09 TL ödeme yapılmasına rağmen bu rakamın 1.376.087,07 TL’sinin helikopter kullanımı bedeli 3.069.586,02 TL’sinin ise hizmete hazır bulundurulma bedeli olarak ödendiği görülmüştür. Kısacası ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 3.069.586,02 TL tutarında uçuş yapma olanağı mevcut iken hazır bulundurma bedeli olarak ödenmiştir.
BİR TAŞLA İKİ KUŞ... BİR HELİKOPTERE İKİ ÖDEME...
-Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından kiralanan helikopterlerin Hava Aracı Tescil Sertifikaları ve seri numaralarının aynı olduğu tespit edilmiştir. Kısacası iki kurumunda aynı koşullarda çift motorlu bir helikopter talep etmesi halinde şartnamedeki "devamlı helikopterlerin hazır bekletilmesi" maddesinin fiilen imkansız olduğu ancak bu duruma rağmen kullanıma hazır bekletme bedeli adı altında ücret alındığı görülmüştür.
-Sonuç olarak, Teknik şartnamedeki “başka kurumlara ücretsiz tahsis edilmesi” hükmünü ve iki kurumunda hazırda bulundurma bedeli ödediğini de göz önünde bulundurduğumuzda, Belediye ve bağlı idarelerinde ihtiyaç analizinin gerçekçi yapılıp tek elden kiralama yapılarak kamu kaynaklarında israfın önlenerek kamu kaynaklarının etkili ekonomik ve verimli kullanılması sağlanmalıdır.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr