​AKP’de muhalefet 'Fidan'ı büyüyor

Parti içinde operasyonun perde arkasında Davutoğlu ve Atalay’ın olduğu düşünülüyor.
MİT müsteşarlığından istifa eden Hakan Fidan, AKP’deki seçim hesaplarını karıştırdı. Parti içinde operasyonun perde arkasında Davutoğlu ve Atalay’ın olduğu düşünülüyor.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, 7 Haziran seçimlerinde aday olmak için istifa etmesi, AKP’nin tüm seçim hesaplarını alt üst etti. AKP içinde, operasyonun perde arkasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın olduğu düşünülüyor.

Davutoğlu’nun hedefinde ise başkentte Saray’ın adamları olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala var. Her iki isim de, Saray’a ve Başbakanlığa karşı ortada duruyor. İkilinin güçlü olan ekipten yana tavır koyması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MİT Müsteşarı Fidan’ın için yaptığı “adaylığına sıcak bakmıyorum” açıklamasının ayrıntıları netleşmeye başladı. Erdoğan’ın açıklaması Ankara kulislerinde ilk etapta, “algı operasyonu” için yapıldığı şeklinde değerlendirildi.

Erdoğan’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yerine getirmek istediği MİT Müsteşarı Fidan’ın yıpratılmaması için, böyle bir taktik izlediği öne sürüldü. Yani bu eleştirilerin danışıklı dövüş olduğu düşünülüyordu.

DAHA ÖNCE DE İSTİFA ETMEK İSTEMİŞ

Ancak, Saray çevresinden sızan bilgiler, Fidan’ın istifasının perde arkasında parti içi muhalefetin ayak izleri olduğunu gösterdi. Hükümete yakın medya kuruluşlarının da bu çerçevede, MİT Müsteşarı Fidan’a yönelik “inceden” eleştirilere başlaması dikkat çekti.

Taraf’ın edindiği bilgiye, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, geçmişte de birçok kez istifa etmek istedi. Erdoğan ise bu talebe her zaman karşı çıktı. Son olarak, 7 Haziran seçimlerinden önce de Fidan, görevden ayrılmak istediğine yönelik düşüncesini Erdoğan ile paylaştı.

Ancak Erdoğan yine bu talebe karşı çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Fidan’ın istifasına destek vererek konuyla ilgili olarak Erdoğan ile birkaç kez görüştü. Erdoğan, Başbakan’a da aynı cevabı verdi. Buna rağmen, MİT Müsteşarı Fidan, istifa dilekçesini 6 Şubat’ta verdi. 10 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek olan dilekçe, bir anda basına sızdırıldı. Böylece geri alınmasının da önüne geçildi.

DAVUTOĞLU’NUN SAĞ KOLU OLDU

Fidan’ın, Başbakan Davutoğlu’nun yanında yer alması, AKP içinde de dengeler açısından çok büyük dalgalanmaya yol açtı. Fidan’ın istifası, parti içinde bir “Ahmet Hoca” operasyonu olarak nitelendiriliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da bu konuda Davutoğlu’na destek verdiği ifade edildi.

Erdoğan’ın “sır küpüm” dediği Fidan bir anlamda Davutoğlu ekibinin içinde yer aldı. Şu anda, Erdoğan’a yakın isimler olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala üzerinde lobi faaliyeti yürütülüyor.

Fidan’ın istifası, Davutoğlu’nun milletvekili adayı listesi üzerindeki yetkisini de arttırdı. Daha önceden Konya ve bazı İç Anadolu’daki illerin milletvekili adaylarını belirleme yetkisi verilen Davutoğlu’nun, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki adaylar konusunda da söz sahibi olmak için çalışmalara başladı.

Bu gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Köşk’e çıkması üzerine başlayan parti içi muhalefetin büyümesi olarak nitelendirildi.

İŞ DÜNYASI DA MARKAJA ALINDI

İş dünyası da yine Davutoğlu ekibi tarafından markaja alındı. Hükümete yakın iş adamları, ihaleleri daha çok Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlardan alıyor. Söz konusu bakanlığın başında ise Başbakan Davutoğlu’nun sağ kolu olarak nitelendirilen Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan bulunuyor.

Elvan da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığını yürüten eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ekibini görevden alarak, “ihale havuzundaki” yetkileri kendisinde topladı. İş adamları ise, ihalelerinin devam etmesi için, el altından Davutoğlu’nun ekibine destek vermeye başladı.

BDDK VE TMSF BAŞKANLARI ORTADA KALDI

Türk bankacılık alanında tartışmalı birçok operasyona imza atan BDDK Başkanı ve TMSF Başkanı’na, vekillik için onay çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı, listede yer alma sözü vermedi. Davutoğlu ekibi de tartışmalı operasyonlarla gündeme gelen ve Saray’a yakınlığı ile bilinen BDDK Başkanvekili Mutallip Ünal ile TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ü aday göstermek istemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fidan’ın istifasına tepki göstermesi üzerine, bazı bürokratlar istifa etmekten vazgeçti. Bu bürokratların başında ise BDDK ve TMSF yöneticileri geliyor.

Bank Asya operasyonu nedeniyle küçük yatırımcıların dava yağmuruna tutmaya hazırlandığı iki kritik kurumun başkanına, milletvekilliği sözü verildiği öne sürülmüştü. Her iki bürokrata da, Saray’dan ve AKP merkezinden istifa konusunda bir yeşil ışık yakılmadı. Bunun üzerine bürokratlar da istifa etmekten vazgeçti.

Kaynak: Hüseyin Özay/Taraf Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​AKP’de muhalefet 'Fidan'ı büyüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ