​AKP'den 'Kabine' darbesi

CHP ve MHP’nin bakan vermeyeceği geçici seçim hükümetine, güvenlik gerekçesi ile HDP’li bakanlar alınmayacak.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “AKP azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz” sözleri, başkentte yapılan “geçici hükümet” planlarını alt üst etti. Saray ve AKP yönetimi, MHP’den gelen bu çıkış üzerine, büyük kısmı sözde bağımsız bakanlardan oluşan bir kabine kurulmasına yönelik plan hazırladı.

Hukukçuların hâlen üzerinde çalıştığı plana göre, geçici seçim hükümeti kurulacak. CHP ve MHP’nin bakan vermeyeceği geçici seçim hükümetine, güvenlik gerekçesi ile HDP’li bakanlar alınmayacak. “Fiili durum”, “olağanüstü durum” olarak açıklanan bu plan ile AKP seçim hükümeti ile erken seçime gidilecek. Yani AKP seçimlere kadar tek başına iktidarda kalmayı devam edecek.

“AZINLIK HÜKÜMETİ” TEPKİSİ

7 Haziran seçimlerinin ardından siyasi arenada oluşan AKP-MHP gizli ortaklığı, MHP’nin AKP azınlık hükümetine destek vermemesi üzerine bozuldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında haftabaşında gerçekleşen zirveden önce, Saray’a yakın isimlerin mesajları kafaları karıştırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski danışmanı Aydın Ünal ve damadı Berat Albayrak’ın MHP Lideri’ne yönelik hakaret içerikli eleştirilerinin, “olası bir koalisyon hükümetini” engellemek için yayınlandığı öne sürülmüştü.

Ancak işin perde arkasından azınlık hükümeti kızgınlığı çıktı. AKP, görüşmeden önce MHP’nin AKP azınlık hükümetine destek verip vermeceği konusunda nabız yokladı. MHP’den azınlık hükümetine yeşil ışık gelmedi. Bunun üzerine, Saray ve Saray’a yakın isimler, MHP Lideri’ni eleştiri bombardımanına tuttu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, önceki gün muhtarlarla yaptığı toplantıda, doğrudan MHP Lideri Bahçeli’yi hedef aldı. Bu eleştirilerin tamamı, azınlık hükümetine yönelik oyunun bozulmasından kaynaklandı.

HDP BY-PASS EDİLECEK

AKP, azınlık hükümeti ile seçim kararını Meclis’in almasını ve azınlık hükümeti ile de seçime gidilmesini hesaplıyordu. Böylece, seçim hükümeti kurulmasına gerek kalmayacak ve iktidar paylaşılmayacaktı.

Bu plan MHP’nin azınlık hükümetine destek vermemesi ile bozuldu. Bunun üzerine yeni bir plan geliştirildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı’nın yetkisinde bulunan seçim hükümeti ile AKP azınlık hükümeti kurulması kararlaştırıldı. Haftabaşından bu yana da hukukçular, AKP seçim hükümetini kamuoyuna nasıl anlatılacağı konusunda çalışma yapıyor.

Saray ile AKP hukukçularının üzerinde çalıştığı plana göre, 45 günlük sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanı, “seçim hükümeti” için düğmeye basacak. Başbakan Davutoğlu’na seçim hükümeti kurma görevi verecek. Meclis seçim hükümeti için çalışma yapacak ve muhalefetin temsil edeceği bakanlıkların sayısı netleştirecek.

Davutoğlu da, seçim hükümeti için muhalefet partilerinden isim isteyecek. CHP ve MHP, seçim hükümetine üye vermeyeceğini kamuoyuna açıkladı.

Bu durumda, seçim hükümeti AKP ve HDP’li üyelerden oluşacak. Seçim meydanlarında PKK üzerinden oy istemeyi planlayan AKP, HDP ile aynı kabinede yer almak istemiyor. Bu nedenle, fiili durum ve olağanüstü durum gerekçeleri ile HDP’li bakanların kabine dışı bırakılması öngörüldü.

Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, HDP’li bakanları güvenlik gerekçesi ile veto etmesi üzerinde duruluyor. Bulunacak bir formül ile HDP seçim hükümetinde by-pass edilecek.

Kaynak: Hüseyin Özay/Taraf

    :

    :

    :

    :

    "​AKP'den 'Kabine' darbesi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete