Günün Videosu

Erdoğan ABD'de Yahudi lobisiyle ne konuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’da Yahudi lobilerin yöneticileriyle yaptığı görüşme, İsrail’de yankı buldu.
Jerusalem Post, Washington’da yapılan toplantıyı bir “barışma çabası” olarak nitelediği haberinde, “Erdoğan, İsrail ile gelecek ay yapılacak görüşmelerde olumlu bir sonuç öngörüyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmeye ilişkin Türk basınında haberlerin çıkmasından sonra bile toplantıda yer alan Yahudi katılımcıların, toplantının “off the record “ (yayınlanmamak kaydıyla) olduğu gerekçesiyle bir yorum yapmayı reddettiği belirtiliyor. Buna karşın görüşmede bulunmayan Amerika Yahudi Komitesi (AJC) ise Erdoğan’ın “açılımlarını” olumlu karşıladı. Jerusalem Post’a demeç veden AJC’nin üst düzey yöneticilerinden Jason İsaacson, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yahudi karşıtlığıyla mücadele sözünü vermesi, geçmişte gerek kendisinin gerekse AKP tarafından yapılan açıklamalarının ışığında özellikle olumlu karşılanıyor” dedi. Jpost ise şu yorumla devam etti:

“Son aylarda Erdoğan, İsrail ile bağları canlandırma ilgisini dile getirdi. Bu da iki ülkenin komşusu olan Suriye’deki şiddeti durdurma yönündeki ortak çıkarı, İsrail’in şimdiden Kıbrıs (Rum Yönetimi) ve Yunanistan ile aramaları yürüttüğü Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervlerinin bulunması ve Erdoğan’ın bölgedeki başlıca rakibi olan Rusya’yı izole etme arzusundan kaynaklanıyor.”

“TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ GERGİN”

Jpost, haber analizinde “Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin Kürt milislerine saldırılarına ilişkin görüş ayrılıkları nedeniyle gergindir. Türkiye, onları bir tehdit olarak, ABD ise, yıkıcı bir iç savaşın yaşandığı o ülkenin yatıştırılması için kritik bir unsuru olarak görüyor” görüşünü dile getirdi.

Haberde ayrıca ABD’li Senato’nun, Ortadoğu Alt Komitesi’nin en kıdemli demokrat üyesi Tim Kaine’nin kısa bir süre önce yaptığı Ortadoğu gezisi sırasında edindiği izlenimlere de yer verilliyor. JPost’a göre, Tim Kaine, ABD’deki cumhuriyetçi başkan aday adaylarının Müslüman karşıtı söylemlerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “aynı derecede dehşete düşürdüğünü görmenin kendisini şaşırttığını” söyledi.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan ABD'de Yahudi lobisiyle ne konuştu? " hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete