"Erdoğan, demokrasiden uzaklaşıp, otoriterliğe yöneliyor, kaygılıyız”

ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’nin demokrasisi tartışıldı. Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, “Erdoğan, demokrasiden uzaklaşıp, otoriterliğe yöneliyor. Kaygılıyız” dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne bağlı “Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi”nde, son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında Türkiye demokrasinin geleceği tartışıldı.

"DEMOKRASİ PAHASINA İSTİKRARI İSTEMİYORUZ"

Washington’daki Türkiye uzmanı tanınmış isimleri dinleyen Komite üyesi milletvekilleri, Türkiye’deki demokrasiye yönelik duydukları kaygıları dile getirdi. Oturumun açılış konuşmasını yapan Komite Başkanı Cumhuriyetçi Milletvekili Dana Rohrabacher, “Demokrasi pahasına istikrarı istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve ABD’nin dost ve müttefik ülkeler olduğunu hatırlatan Rohrabacher, hiçbir eleştirinin bu gerçeği değiştirmeyeceğini vurguladı. AK Parti hükümetinin tehlikeli bir yola girdiğini savunan California Milletvekili Rohrabacher, sosyal medya sitelerinin kapatıldığını, tutuklu gazetecilerin olduğunu, yargı sisteminin ise siyasallaştığına dikkat çekti.

"TÜRKİYE ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKE SEVİYESİNE İNDİ"

Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik sorunlara da değinen Rohrabacher, Freedom House’un Türkiye’yi basın özgürlüğü sıralamasında “özgür olmayan” ülke seviyesine indirdiğini hatırlattı.

"DEMOKRATİK İDEALLERDEN UZAKLAŞIYOR"

Alt Komite oturumuna sürpriz bir şekilde ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce da katıldı. Türkiye’de son dönemdeki gelişmelere yakın ilgi gösteren Royce, Başbakan Erdoğan’ın demokratik ideallerden uzaklaşarak otoriter kurallara yöneldiğini ve bundan büyük kaygı duyduğunu söyledi.

Royce, “Erdoğan hükümetinde ifade özgürlüğü giderek artan bir baskı altında.” dedi. Sosyal medya sitelerinin kapatılmasına da değinen Royce, Başbakan Erdoğan’ın Twitter’ı tehdit olarak gördüğünü hatırlattı. Royce konuşmasında dini özgürlükler konusuna da geniş yer ayırdı. Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’na atıfta bulunarak, Türkiye’de dini özgürlüklerin de tehdit altında olduğunu dile getirdi. Dini özgürlükler konusunda durumun birçok alanda daha da kötüye gittiğini kaydeden Royce, “Türkiye’deki dini azınlıklar katı kurallar altında ızdırap çekiyor.” ifadelerini kullandı.

Massachusetts Milletvekili Bill Keating ise Türkiye’de hesap verilebilirlik ve şeffaflık yönünde taleplerin olduğunu dile getirdi. Birçok gözlemcinin Başbakan Erdoğan’ın seçimlerdeki hâkimiyeti dolayısıyla giderek artan haklı kaygıları olduğunu belirten Keating, “Bazı gözlemciler bugünlerde Türkiye’de tek parti sistemi olduğunu dile getiriyor. Artık muhalefet partilerinin sesinin çıkmadığını söylüyorlar.” şeklinde konuştu.

"ÖZGÜRLÜKLER AZALIYOR"

Oturuma konuşmacı olarak katılan Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Türkiye’nin AK Parti yönetimi altında daha müreffeh olmasına rağmen garip bir şekilde özgürlüklerin azaldığını ifade ederek Gezi Parkı olayları ve sosyal medya sitelerinin kapatılmasını örnek olarak gösterdi.

Oturuma konuşmacı olarak katılan TUSKON ABD Temsilcisi Hakan Taşçı, AK Parti hükümetinin 17 Aralık soruşturmasını ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Fethullah Gülen, Wall Street Journal, BBC ve bazı çıkarcı lobiler tarafından yapılan siyasi bir komplo olarak halka sunduğunu dile getirdi.

ERDOĞAN'IN OTORİTELEŞMESİ TARTIŞMASI


ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi John Bass’in Senato’daki onay oturumunda, Başbakan Erdoğan’ın otoriteleşmesi tartışması yaşanmıştı. John Bass, konuşmasına senatoda şu noktaların altını çizmişti: “Türk vatandaşları ve diplomatlarını rehin almalarının da gösterdiği gibi IŞİD’in Irak’taki kazanımları, bölgesel ve uluslararası güvenlik için önemli bir tehlike ortaya koyuyor. Derhal salıverilmeleri çağrısı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye, Suriye’deki insanların ihtiyaçları ve ılımlı Suriye muhafeletine yardım için ABD’nin önemli bir destekçisi.

Türk Hükümeti ile şiddet yanlısı aşırılar ve Türkiye coğrafyasını kullanan yabancı savaşçıların neden olduğu riskleri hafifletmek için de beraber çalışıyoruz. Eğer onaylanırsam, dışarıdan Suriye’ye ve Suriye’den dışarıya savaşçı, para ve uzmanlık akışına set çekmek için Türkiye ile yakın çalışacağım. Bu seneki Ermeni Soykırımını anma günü 24 Nisan’da, Başbakan Erdoğan, 1. Dünya Savaşı’nda ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletti. Bu jest, kapının diyalog için açık olduğunu gösteriyor. Ama daha fazlası yapılabilir.” (EDK)



    :

    :

    :

    :

    ""Erdoğan, demokrasiden uzaklaşıp, otoriterliğe yöneliyor, kaygılıyız” " hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ