Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.
Genel seçimlerin ardından yasal olarak hükümeti kurma süresinin 40 gününü kullanan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam görevi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iade etti. Erdoğan’ın yeniden görevlendirme yapıp yapmayacağı, olası seçim hükümetinin kurulmasında nasıl bir yol izleneceği konularının bugün netleşmesi bekleniyor.
Davutoğlu, seçimlerin ardından TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla birlikte hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Anayasal 45 günlük süresinin önemli bir bölümünde CHP ve AKP heyetleri arasında yapılan “istikşafi görüşmeler”in ardından bir koalisyon hükümeti çıkmadı. Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden de bir sonuç alınamayınca yasal sürenin bitimine 5 gün kala dün akşam Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edildi. Yaklaşık 70 dakika süren görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Davutoğlu, Sayın Cumhurbaşkanımıza, tüm gayretlerine rağmen güvenoyu alacak bir hükümet kurma imkânını bulamadığını beyan ederek, kendisine verilen görevi iade etmiştir” ifadesine yer verildi.
YILMAZ'LA İSTİŞARE
Davutoğlu’nun görevi iadesinin ardından Erdoğan’ın tavrnın ne olacağının bugün netlik kazanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce açıkladığı şekilde, “durumu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare edebileceği” bu aşamadan sonra tutumunu belirleyeceği değerlendiriliyor.
YİNE MUHTARLARLA
Ayrıca Erdoğan, bugün saat 13.00’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlarla bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buradaki konuşmasında yeni görevlendirme ya da seçim hükümeti konusundaki görüşlerini açıklayabileceği dile getiriliyor.
ŞİMDİ NE OLACAK?
* Seçeneklerden biri, hükümeti kurma görevinin 7 Haziran seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan CHP'ye verilmesi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu adıma soğuk baktığı biliniyor. AKP ile anlaşamayan CHP'nin HDP ile de koalisyon kurma ihtimali, güvenoyu için yeter sayıya ulaşamayacağı için boşa çıkıyor.
* Öne çıkan seçenek ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı alması. Bu durumda, Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurması için görevlendirmesi bekleniyor.
* Geçici hükümetin kurulması için mevcut kabine çekilecek. Davutoğlu, Meclis'te temsil edilen her partiden oy oranına göre üye alarak bir kabine oluşturacak.
* MHP, bu yol haritasının izlenmesi halinde kabineye üye vermeyceğini açıkladı. HDP ise kabinede yer alacağı mesajları veriyor.
* Anayasa'nın 114. maddesinde göre, oluşturulacak geçici hükümet için güvenoyu aranmayacak.
Geçici hükümette İçişleri, Adalet ve UIlaştırma Bakanlıklarına her seçim sürecinde olduğu gibi, Meclis içinden ya da dışından bağımsız isimler atanacak. Meclis'teki tek bağımsız milletvekili İhsan Özkes'in de bu bakanlıklardan birine atanma ihtimali doğuyor.
* Kalan süreçte de bir hükümet ya da Meclis'in erken seçim kararı alması söz konusu olmazsa sürecin akıbetini Anayasa'nın 114. ve 116. maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belirleyecek. Anayasa'daki yetkisi çerçevesinde Erdoğan'ın seçimin yenilenmesine karar vermesi durumunda, siyasi tarihinde ilk kez Türkiye Meclis'te grubu bulunan partilerin milletvekili sayısı oranında temsilci bulundurabileceği "Geçici Bakanlar Kurulu" yönetiminde, kasım sonunda sandık başına gidecek.