Kılıçdaroğlu Fikri Sağlar'a "önergeleri beklet" dedi. Kulislerde AKP ile CHP'nin ortaklığı yüksek sesle konuşulmaya başlandı.
Ankara kulislerindeki gelişmeler ve AKP’nin TBMM Başkanlığı için İsmet Yılmaz’ı aday göstermesi, ibrenin AKP-CHP koalisyonuna doğru dönmesine neden oldu. Hem AKP, hem de CHP’de “Deniz Baykal TBMM Başkanı seçilirse, koalisyon netleşir” görüşü hakim oldu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, bu ihtimali göz önüne alarak Mersin milletvekili Fikri Sağlar’dan, Tayyip Erdoğan ve 4 eski bakanla ilgili olarak hazırladığı Meclis soruşturma önergelerini, bir süre bekletmesini istedi. CHP, bu süreçte pazarlık gücünü arttırmak istiyor ancak, önergelerden geri adım atmayı da düşünmüyor.
“ZAPT EDERSEK OLABİLİR”
CHP’de seçimden hemen sonra oluşan, “AKP ile koalisyon olmaz” havası değişmeye başladı. Parti yöneticileri ve teşkilatlarda, “Koalisyon için ortaya koyduğumuz 14 ilkemiz kabul edilir, AKP’yi de zapt altında tutacak bir konumda olursak, koalisyon mümkün. Dönüşümlü Başbakanlık ve kırmızı çizgilerle, CHP’nin içinde olacağı bir hükümet, ülkeyi rahatlatır. AKP-MHP koalisyonu gerginliği arttırır” görüşü belirginleşti.
Geçmişte yapılan DYP-SHP koalisyonuna dikkat çeken bir CHP yöneticisi SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “O koalisyondan ders aldık. Özellikle Demirel’den sonra Tansu Çiller döneminde SHP ortağından çok kazıklar yedi. Şimdi buna izin vermeyip, protokolü sağlam tutarsak, Beştepe’nin duracağı yeri de netleştirirsek bu koalisyona ve ülke yönetimine CHP damgasını vurur” dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecinin MHP ile yürümeyeceğini dikkate alan AKP’de de, CHP ile koalisyona daha sıcak bakılıyor. CHP, TBMM’de ve şeffaf biçimde ele alındığı taktirde çözüm sürecine destek verecek. Halkın da terörün tamamen gündemden çıkmasını istediğini belirten CHP yöneticileri, “Çözüm süreci rafa kaldırılmaz revize edilir, halka anlatılır ve sadece TBMM’nin iradesi ile süreç devam eder” görüşünde birleşiyor.
4 ESKİ BAKAN
CHP’ye iş dünyasının yanı sıra AKP’den de koalisyon için dolaylı mesajlar geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda esnek olduğu ve “Bunu Meclis iradesine bırakalım, önerge TBMM’ye gelirse milletvekilleri vicdani kanaatleri ile hareket etsin, soruşturma yolu açılırsa, kararı yargı versin” görüşünü aktardığı öğrenildi.
Kaynak: Sözcü